Været i Jotunheimen har stort sett vært bra nok til at folk har kommet seg ut på tur gjennom hele påskeuka. Her på vei mot Hundeknappen ved Fondsbu langfredag. (Foto: Torstein Skage)

Glitterheim i Jotunheimen har hatt hele 20% økning i antall overnattinger sammenlignet med i fjor. I tillegg har Fondsbu hatt en bra påske med nesten 10% økning. Sett under ett har alle hyttene i Jotunheimen hatt like stor påsketrafikk i år som i de foregående årene.

Skremt av værmeldingene

Det har vært store lokale forskjeller i været i fjellet i Sør-Norge, og Jotunheimen er blant de områdene som har vært heldigst i år. Her har det stort sett vært bra værforhold gjennom hele uka, slik at folk både har kunnet komme seg ut på tur eller slappe av i hytteveggen
- Mange har nok likevel blitt skremt av værvarslene og blitt hjemme i stedet for å reise til fjells. Både vi og flere av hyttene i Jotunheimen har fått mange avbestillinger fra folk som har sett på de dårlige værmeldingene, forteller Solbjørg Kvålshaugen, bestyrer på Fondsbu.

Opp Ryfylkeheiane og Huldreheiemen

I Ryfylkeheiane melder både Haukeliseter og Ådneram om gode overnattingstall. Totalt sett har det vært en økning på rundt 11% i forhold til i fjor i dette området. Haukeliseter har dessuten hatt størst antall overnattinger blant alle de betjente DNT-hyttene.

Også Liomseter i Huldreheimen, som kanskje har hatt det beste påskeværet, har hatt en liten økning i overnattingstallene sammenlignet med i fjor. På Liomseter har uansett aktivitetsnivået vært høyt gjennom hele påskeuka. En aktivitetsleder for barna har sørget for mye moro både inne og ute, med blant annet natursti og iglobygging på programmet.

Vind og snø

Mye vind på Hardangervidda og store snøfall i Trollheimen og Sylan har bidratt til en nedgang i trafikken i disse områdene. Spesielt har uværet i Trollheimen og Sylan ført til at flere av hyttene her ikke har hatt overnattingsgjester de siste dagene i påskeuka.

Disse områdene hadde likevel svært bra besøk i palmehelga, da været var bra over hele de sørlige delene av landet. På Hardangevidda har imidlertid Sandhaug hatt en bra påske, med totalt 14% økning i antall overnattinger sammenlignet med fjorårets tall.

På Grimsdalshytta i Rondane har snømangelen ført til at den store påsketrafikken har uteblitt i år. Dette har bidratt til en generell nedgang i besøket på hyttene i Rondane. I Breheimen og Skarvheimen har påsketrafikken vært omtrent den samme som i fjor, mens Svukuriset i Femundsmarka har hatt en liten nedgang.