- Luksusforbruket i norske hytter vil skape unødig høye strømpriser for resten av samfunnet, sier Lier Hansen til bt.no. Direktøren i Norsk Industri mener også at det økte forbruket i fritidsboliger vil gå direkte ut over industrien dersom det ikke kompenseres med økt strømproduksjon.

De siste fire årene har strømforbruket i norske hytter økt med 30 prosent. Lier Hansen, som er tidligere statssekretær i Miljøverndepartementet, tar blant annet til orde for å begrense størrelsen på nye hytter.

Varmekabler i oppkjørselen

Arbeiderpartiets Torstein Rudihagen og SVs Hallgeir Langeland sier til NRK at de er åpne for å øke prisene kraftig på luksus-forbrukerne i fjellheimen. – Det er et enormt strømforbruk og sløsing. Ikke nok med at de varmer opp hyttepalassene sine, men de må ha varmekabler i oppkjørselen for å ha det snøfritt, sier Rudihagen. Arbeiderparti-politikeren representerer Norges aller største hyttefylke Oppland, som huser rundt 40.000 fritidseiendommer, blant dem luksuspalassene på Hafjelltoppen, der mange av Norges aller rikeste er representert. Rudihagen sitter også i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

- Overivrig regulering

Energiekspert Kjell Gurigard tar til orde for å begrense hvor mye strøm en hytteeier kan bruke, et forslag som avvises blankt av lederen i Geilo og omegn hyttevelforbund, Trond Andresen: - En overivrig regulering, sier hyttevel-lederen. Han avviser også at hyttefolk sløser mer med strømmen enn andre. Norsk Industris direktør Stein Lier Hansen tar på sin side til orde for å bruke mer lokal fornybar energi på hyttene. De siste ukene har strømprisene i deler av landet vært nærmest historisk høye, hvilket har ført til kraftig debatt. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser for øvrig at norske fritidseiendommer i dag står for 1,3 prosent av strømforbruket i Norge.

RELATERT SAK: Vil kutte hyttestrømmen og gi eierne solcellepaneler i stedet