Av Tom Brodin tekst og bilde

Dette skriver eieren av en attraktiv Tjøme-eiendom til kommunen og legger til at han regner med at eiendommen vil være utleid fra juletider.

Eiendommen er nå fjernet fra finn.no, og eieren bekrefter på telefon at eiendommen vil bli leid ut. Dermed blir boplikten oppfylt.
 
Underskrev bopliktskjema
I kommunens postlister finner vi en utstrakt korrespondanse mellom kommuneadministrasjonen og eieren av den sjønære eiendommen helt nord på Tjøme, som skiftet eier for 5,1 millioner kroner i april 2008.
 
Bopliktkampen startet nøyaktig et år seinere. Da gjorde kommunens saksbehandler, som ikke kunne finne noen fastboende registrert på adressen, oppmerksom på at det var underskrevet et «egenerklæringsskjema om at eiendommen skal brukes til helårsbolig». Dette var «en forutsetning for at eiendommen kunne overdras og skjøtet tinglyses».
 
Trussel om tvangssalg
I april 2010, to år etter kjøpet, kom det en purring fra kommunen, før eiendommen ble en sak for politikerne i august. De bestemte å oversende saken til Fylkesmannen, som oppunder jul blant annet konkluderte med at det ville være «hensiktsmessig å gi varsel om at eiendommen kan bli tvangssolgt».
 
- Ubeboelig
Huset ble så leid ut i oktober det samme året, men siden det igjen ble stående tomt, kom det et nytt brev fra kommunen i januar i år, denne gangen med trussel om tvangssalg dersom boplikten fortsatt ble misligholdt.
 
- Huset er dårlig egnet som vinterhus, da det er gammelt og dårlig isolert, forklarte eieren, med henvisning til leietakeren. Vedkommende nektet å betale full husleie fordi is på innsida av rutene, selv om det sto på full varme, gjorde «stedet ubeboelig». Ifølge eieren, var leietakerens konklusjon at «huset ikke egner seg for utleie vinterstid før det gjøres noen tiltak med det».
 
- Dyrt å utbedre
Ifølge eieren ville nødvendige utbedringer koste en halv million kroner, noe som av økonomiske grunner ikke ville være overkommelig før sommeren 2013. Derfor ble det bedt om utsettelse av boplikten for vinteren 2012-2013, men dette ble avslått av politikerne, først én gang i mars, og så i mai, etter at eieren hadde klaget. Bare FrPs to representanter ønsket å gi en utsettelse fram til juni neste år.
 
Etter enda en runde hos Fylkesmannen, sendte kommunens saksbehandler den 18. september enda et brev. Svaret, som kom to måneder etterpå, var altså at eiendommen igjen blir leid ut. Da hadde det gått fire år og sju måneder siden eiendommen ble kjøpt.