Sigbjørn Johnsen 2
Finansminister Sigbjørn Johnsen.
Stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp) henvendte seg til finansminister Sigbjørn Johnsen om saken, som gjelder den såkalte uttaksbestemmelsen . Den sier at dersom en selvstendig næringsdrivende utfører arbeid hjemme på fritida, og i den forbindelse bruker sin spesialkompetanse, må hun eller han betale moms på innsatsen. Det var det tømreren Geir Lundheim gjorde. Han utførte en del fritidsarbeid på hytta si, men det endte med et sviende momskrav på egeninnsatsen, utelukkende fordi han var fagmann på arbeidet som nå ble gjort på hytta.

”Romslig og ikke strengt”

Finansministeren har uttalt at reglene om såkalt uttaktsmerverdiavgift skal behandles romslig og ikke strengt. Men stortingsmann Jørund Rytman (Frp) har i brev til Sigbjørn Johnsen gitt uttrykk for tvil om denne intensjonen virkelig følges opp av skatte- og avgiftsmyndighetene. Han mistenker at situasjoner som den hyttebygger Lundheim havnet i lett blir en skjønnsmessig sak som avgjøres av en ansatt på likningskontoret. - Det kan settes spørsmålstegn ved om myndighetene praktiserer grensen entydig og konsekvent, slik at skattytere har mulighet til å gjøre dette riktig uten urimelige overraskelser, skriver Rytman. Det kunne i den forbindelse vært hensiktsmessig med en anonymisert oversikt som viser saker der man har kommet til at det er snakk om uttaksmerverdiavgift på tjenester, og evt. saker der man har kommet til at det ikke bør være det, skriver stortingsrepresentanten i brevet som finansministeren nå har besvart.

Johnsen legger saken død

Men finansministeren later til å ville legge saken død. Han ser ingen grunn til å følge saksområdet opp, skriver han. - Med den tid som har vært til rådighet for besvarelsen av representanten Rytmans oppfølgningsspørsmål har det ikke vært mulig å fremskaffe en anonymisert oversikt som viser saker der man har kommet til at det er snakk om uttaksmerverdiavgift, og eventuelle saker der man har kommet til at det ikke bør være uttaksmerverdiavgift. Jeg har imidlertid kontaktet Skattedirektoratet for å få en oversikt over praksis på overordnet nivå. Ifølge Skattedirektoratet synes ikke saker om grensedragningen mot private dagligdagse gjøremål å utgjøre en nevneverdig del av Skatteetatens arbeid med uttaksmerverdiavgift. Skattedirektoratet har dessuten ikke kunnet innhente eksakte tall for kontroller på dette området, skriver Johnsen blant annet og uttaler at det ikke er behov for en videre oppfølging av dette saksområdet.

Venter støtte fra andre partier

Svaret skuffer Frp-representanten som mener området krever klare regler. - Det kan ikke fortsette sånn at avgiftsspørsmålet er basert på skjønn fra en saksbehandler, noe som betyr at praksisen utøves forskjellig fra skattekontor til skattekontor, sier Rytman til Nettavisen NA24. - Dersom ingenting skjer vil Fremskrittspartiet ta dette opp i Stortinget, og jeg håper og tror på støtte fra de andre partiene, sier stortingsrepresentanten.