33 unger ble produsert på hekkeplassene lengst nord. Det er en tilvekst den spesielle gåsearten virkelig kan trenge. Dverggåsa er en av verdens mest truede trekkfugler. Den europeiske bestanden har i flere år bestått av bare noen titalls fugler.

Færre som hekket
Da dverggåsa var på vei nordover i vår forsto observatørene i Norsk Ornitologisk Forening (NOF) at fuglen var i enda større trøbbel enn tidligere antatt. På vei til hekkeplassene raster fuglene alltid på Stabbursnes i Porsangerfjorden hvor de telles.
Direktoratet for naturforvaltning og NOF hadde ventet å se mellom 20 og 30 hekkende par komme, men bare 30 dverggjess viste seg på den tradisjonelle vårrasteplassen.

33 unger
EU er også engasjert i overvåkingen av den europeiske dverggåsbestanden, og i samarbeid med EU ble hekkeplassene i Finnmark kartlagt i år. Overvåkingen tydet på 13 hekkende par, et lovende tall med tanke på at bare 30 fugler kom til Stabbursnes.
Da høsttrekket startet i slutten av august kom det hele 66 fugler tilbake til rasteplassen i Porsangerfjorden. 33 av dem var årsunger.
Det er ifølge Direktoratet for naturforvaltning den beste ungeproduksjonen som er registrert siden 2002, og ikke siden 1995 har det vært samlet så mange dverggjess i Porsanger. (©NTB)