Novasol og andre aktører i hytteutleiemarkedet undres nemlig over at nordmenn i motsetning til hus- og hytteeiere utenlands, er vesentlig mindre interessert i å leie ut hytta til fremmede. Selv om det er gode penger å tjene på dette.

Senger sengetøy[1]
Kusinen har satt opp strenge ordensregler, men likevel

Liker ikke at fremmede har ligget i senga

En innsender til Hjemmet skriver følgende til bladets rådgiver Inger Jensen:

«Etter at en nær slektning begynte å leie ut hytta hun eier, synes jeg det er så ekkelt å være der. Å ligge i de samme sengene der jeg vet at ukjente har ligget ... nei, det liker jeg ikke. Jeg ser for meg at det kan ligge både smitte og lite hyggelige ting der, og jeg kjenner fremmede lukter i sengen.

Likeså det å bruke samme servise, kopper og kar som andre har brukt. Badet unngår jeg også når jeg er på denne hytta, og jeg orker nesten ikke å bruke toalettet», skriver vedkommende.

Foretrekker å ligge i hengekøya utendørs.

Hun forteller at hun av personlige grunner må være en del på denne hytta. For henne har det hatt stor betydning at det foruten hun selv kun har vært hennes kusine som har brukt hytta. 

«Henne har jeg alltid hatt et godt forhold til, og jeg vet at hun er et renslig og ordentlig menneske. Men nå har hun altså begynt å leie den ut. Jeg får fremdeles låne den så mye jeg vil, når det ikke er leieboere der. Men gleden ved hytta er helt borte for meg. Kanskje er det meg det er noe feil med? Men jeg foretrekker altså å ligge i hengekøya utendørs, fremfor å ligge i senger og sengeklær som fremmede har sovet i. Da ligger jeg i min egen sovepose, som bare jeg har ligget i», skriver innsenderen.

Ordensregler, men

Kusinen har satt opp ordensregler om at folk skal vaske og rydde etter seg pluss vaske sengetøyet og henge det opp. Hytteeieren har også vaskemaskin og oppvaskmaskin i sin velutstyrte hytte. 

«Men jeg har kommet etter flere leieboere som bare har fart over med harelabb. Og selv om sengetøyet har hengt på tørkesnoren, er jeg likevel ikke så sikker på om det er vasket», framholder innsenderen

Hva med hotell og kafe?

Hjemmets rådgiver viser til at det ikke er så uvanlig å overnatte i senger andre har ligget i, for eksempel på hotell.

«Er du på kafé eller restaurant, drikker du av kopper og glass som utallige andre mennesker også har drukket av, og du spiser av tallerkener og bruker bestikk som svært mange har brukt. Føler du vemmelse da også?», spør Inger Jensen.

«Hvis du ikke stoler på at gjestene har vasket opp kopper og kar skikkelig, eller bare later som de har vasket sengetøyet, får du heller ta med ditt eget sengetøy og din egen tallerken, kopp, glass og bestikk. Ser bad og toalett rent ut, synes jeg velat du får stole på det øynene dine ser, men hvis du tror det ikke er godt nok gjort rent, får du heller vaske det selv for å få fred i sjelen», anbefaler Jensen og råder innsenderen til å tenke gjennom egne holdninger (og fobier?) når det gjelder renslighet. 

«Ved å jobbe litt med deg selv, og kanskje utvide noen grenser, bør du kunne få tilbake gleden ved å kunne benytte en så deilig og bekvem hytte. I stedet for å føle det ekkelt at flere benytter hytta, får du heller forsøke å snu de negative tankene til positive tanker. Forsøk å tenke at det er flott at flere enn deg og din kusine får glede seg over den fine hytta og den vakre naturen rundt den», svarer Inger Jensen.

Kan det være at det er "holdninger" og "fobier" som bremser oss i å leie ut hyttene våre? Vi hare spør.