– Jeg er usikker på hva slags type det er. Det kan kanskje være en håkjerring. Den har typisk haikjeft, iallfall, sier Arnt Moe i Skjærgårdstjenesten.

Mannskapene der fikk nylig melding om den store ruggen av en hytteeier i området, skriver Fredrikstad Blad.

Les også: Fortsatt forsiktig med laksen

Lå inne i en bukt

Han og kollega Per Morten Jørgensen dro til Femdalssund. Der lå fisken inne i en bukt.

– Jeg mistenker at noen har fått den i trålen. Den ene finnen er skåret av, sier Moe som sammen med kollegaen hentet fisken ved å taue den ned til Slevik brygge, der Skjærgårdstjenestens båt ligger.

En håkjerring er en stor hai som kan bli like store som de aller største hvithaiene. Det er den haisorten som holder til lengst nord i arktiske farvann. Den trives generelt på dypet i langt kaldere farvann enn våre.

– Jeg hadde nok ikke trodd at den var så stor, sier Moe.

Han anslår at fisken kan veie 200–300 kilo.

Les også: Strandluksus til 15 millioner

Sky fisk

Biolog Jan Ingar Båtvik har sett håkjerring i våre farvann før.

– Men vanlig er det ikke. Det er sky fisker som holder seg på dypt vann fra 200 meter og ned til 1.000 meters dyp, og den hører til i kalde vann, sier Båtvik, som forteller at fisken lever helt opp mot Nordpolen.

Han opplyser at håkjerringen er en fiskespiser som tar stor torsk og en rekke andre fiskeslag – de aller største av dem tar sågar småhval og sjøfugler. Men den er selv ikke noe for fiskespisere.

– Den egner seg absolutt ikke til mat – kjøttet er fullt av urinsyre. Det er bare leveren som stort sett blir brukt av håkjerringen, sier han.

Besøk Hytteavisens facebookside