Det var finansministeren det meste dreide seg om i Stortingets muntlige spørretime onsdag. Og det var skattetrykket opposisjonen rettet skytset inn mot, både formuesskatten og eiendomsskatten.
Landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) fikk et par korte turer på talerstolen, mens forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ble sittende uspurt. Og det til tross for at hun styrer med høyst aktuelle saker som nye kampfly, hurtigkjøp av transportfly, norske spesialsoldater i Afghanistan og mulig nærvær i Sudan.
Gavepakke
Halvorsen avviste alle oppfordringer til å fjerne denne særnorske skatten.
- Vi jobber med å gjøre formuesskatten mer rettferdig. Men å fjerne den står ikke på denne regjeringens dagsorden. Det ville være en ren gavepakke til de aller rikeste, sa finansministeren.
Fra Høyre fikk også SV sitt pass påskrevet for å tillate kommunene å ilegge hyttefolket eiendomsskatt, ikke bare de fastboende. Høyres Jan Tore Sanner mente at denne «hytteskatten» rammer såkalte vanlige folk med mellom 10.000 og 30.000 kroner i året og betegnet ordningen som «usosial og urettferdig».
Halvorsen repliserte med at Høyres endring av tomtefesteloven, mens partiet satt i Bondevik-II-regjeringen, svir mye mer for hyttefolket enn en moderat eiendomsskatt, som det uansett er frivillig for kommunene å innføre.
Hun er overbevist om at kommunene vil ta hensyn til ulike grupper i utformingen av eiendomsskatten og at det ikke blir snakk om så store beløp at folk må kvitte seg med hyttene sine.
I all sin gru
Ulf Leirstein fra Frp fulgte opp Sanners kritikk med å vise til at folk først nå, når de skal fylle ut selvangivelsen for skatteåret 2006, ser hvordan den rødgrønne regjeringens skattepolitikk virkelig slår ut.
- Det er altså ikke bare de rike som betaler formuesskatt. Også vanlige pensjonister med beskjedne formuer må betale denne skatten, som Norge snart er alene i Europa om å innkreve, sa Leirstein.
Høyre-leder Erna Solberg sier at formuesskatten slår inn allerede ved 200.000 kroner, og at den gjennomsnittlige betaler er en «eldre dame fra Sogn og Fjordane eller Oppland», altså ingen riking fra Aker Brygge.
- Norge har med formuesskatten verdensrekord i å treffe vanlige mennesker, sa Solberg. Finansministeren gjentok gang på gang at departementet vil se på hvordan skatten kan gjøres mer rettferdig, for eksempel gjennom øking av bunnfradraget, men at den ikke blir fjernet totalt.
Ingen jammerdal
Etter opposisjonens elendighetsbeskrivelser om hvor fælt disse skattene rammer, fant Halvorsen det nødvendig å påpeke at Norge tross alt ikke er noen jammerdal å bo i.
- Og skattetrykket i Norge er ikke høyere enn i andre land. Blant annet Sverige har høyere skatter enn Norge. Vi ligger på gjennomsnittet i EU, sa hun.
Engangsavgiftene på bil utgjør en betydelig del av det samlede skattetrykket for folk flest, og Høyres Peter Gitmark ville vite om de skal ytterligere ned.
- Den omleggingen vi gjorde fra årsskiftet, er den største på lang, lang tid. Den er en ren belønning til dem som velger en bil med mindre utslipp. Men vi må se på det totale miljøregnskapet og ikke redusere avgiftene så mye at folk som til nå har klart seg med én bil, plutselig kjøper en til, eller bytter hyppigere enn i dag, sa finansministeren.
Dessuten er bilavgiftene en svært viktig inntektskilde for staten. (©NTB)