Fire in the Redhill area.  Feb 07, 2008Photo by Michael Walker
Slukningsmannskapene har ikke kontroll over brannen. Foto: ©istockphoto.com/Michael Walker
Brannvesenets foreløpige beregninger viser at hele 1.700 mål er i brann i området rundt Mykland i Aust-Agder onsdag. Slukkingsmannskapene har ikke lenger oversikt over brannen.
– Med en gang vi får et brannhelikopter i lufta skal brannsjefen fly over området. Vi vet ikke lenger hvor brannfrontene går og har ikke kontroll. Det brenner i skogsområder som vi ikke engang har vært inne i, sier innsatsleder og politiførstebetjent, Arne Hurvenes, til NTB.
To brannhelikoptre settes inn i arbeidet onsdag morgen.

Fare for bebyggelse
Brannen startet vest for Mykland sentrum i 15.30-tiden tirsdag. Den begynte først med å spre seg nordover, og minst 10 hytter skal ha brent ned. Natt til onsdag spredte brannen seg videre mot boligområdene i Mykland sentrum, og 49 personer er evakuert fra hjemmene sine. Store innsatsstyrker er satt inn for å redde bebyggelsen i området.
– Det er i Mykland sentrum hvor innsatsen har vært størst. Vi har konsentrert oss om å berge gårder og bygninger her. Det er fremdeles en viss fare. I morgentimene var det kritisk for noen gårder mot Valle øst for Mykland, sier Hurvenes.

Kjører inn hjelp
I løpet av natten skal over 100 personer ha deltatt i slukkingsarbeidet. I morgentimene onsdag jobber Røde Kors, Heimevernet, Sivilforsvaret og brannmannskap i området.
– Alt disponibelt mannskap er satt inn fra omliggende brannvesen i Aust-Agder og Telemark. Vi har også fått tilbud om hjelp fra blant annet brannvesenet i Bergen, sier Hurvenes.
De fleste lokale er evakuert, og derfor deltar nå færre av de frivillige.
– Det har vært så dramatisk her at vi måtte tenke på sikkerheten først, sier Hurvenes.
Sivilforsvaret hadde 15 personer fra regionen Bygland på stedet natt til onsdag. Onsdag blir de avløst av en ny gruppe på 30 mennesker fra Grimstad.
– Hovedprioriteten vår nå er å redde bygninger, sier leder Trond Haugom i Sivilforsvarets innsatsstyrke til NTB.

Sterk vind
– Du skal ikke langt inn i skogen før du ser kraftig røykutvikling. Det blåser friskt, og vi har flere ganger måttet trekke oss tilbake, sier Haugom.
Fremdeles er det sterk vind i området som gir næring til flammene.
– Det blåser betydelig mindre i dag enn i går. Da var det helt ekstremt, sier Hurvenes. (©NTB)