Bildet over: Per Roger Lauritzen har padlet Glomma fra start til slutt. Etter padleturen har han skrevet bok om elva og historien til områdene rundt. Dette bildet er tatt i Alvdal kommune. Foto: Gabriel Lund

Lauritzen leste for lenge siden i en padlebok at Glomma ikke var noen fin padleelv. Dette trodde han imidlertid lite på.

- Jeg har kjørt mye bil langs Glomma blant annet i Østerdalen, og kunne ikke forstå at Glomma skulle være en kjedelig elv. Jeg tenkte det ville være innmari fint å padle Glomma fra start til slutt, sier Lauritzen til avisa Østlendingen.

Prosjektet startet i juni i fjor. Planen var opprinnelig å padle hele elva som én padletur, men av flere årsaker ble det ikke slik.

- Derfor har jeg delt opp turene, og noen steder har jeg faktisk padlet to ganger. Alle rykter om at Glomma er en kjedelig elv å padle i vil jeg imøtegå, sier Lauritzen.

Kraftverk og stryk

Padleturen startet i det øverste tjernet knyttet til Glomma på Rørosvidda, og fortsatte helt ned til havet ved Fredrikstad.

- Det er vel ikke overalt du kan padle i Glomma?

- Nei, det er en del kraftverk hvor kajakken må bæres rundt, og det er også noen stryk som er litt for tøffe for min del. Jeg har kun padlet der jeg mener det er forsvarlig, sier Lauritzen.

Lauritzen er spesielt imponert over landskapet langs Glomma.

Padlet_Glomma02
Per Roger Lauritzen har skrevet bok om sin ferd i kajakk nedover Glomma-vassdraget.

- Utrolig variert natur

– Naturen langs elva er utrolig variert. Elva utvikler seg fra en liten bekk til nærmest et hav lenger ned i Østfold, sier Lauritzen. Boka handler ikke bare om selve Glomma, men også om sideelvene og historien til landskapet rundt. Tømmerfløting er ett av de historiske temaene som nevnes.

- Hvem tror du kjøper boka?

- Jeg skriver bare natur og friluftsbøker. Jeg tror det ofte det er folk som interessert i en blandingen av natur og historie som kjøper bøkene mine. Ofte er det også folk som har levd noen år som ønsker å lese slik bøker, sier Lauritzen. Han roser også folk han har truffet på ferden nedover Norges største elv.

- Da du kommer med kajakk er det veldig mange som vil slå av en prat, og det var veldig lett å komme i prat med folk langs elva, sier Lauritzen.

Boka har 228 sider, og inneholder mange flotte naturbilder fra ferden. Samtlige 29 kommuner langs elva får også god omtale i boka.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE