Foto: ©istockphoto.com/sabrina dei nobili

På Norges tak kan det komme over 700 turister på en blank sommerdag, og gjennom hele sesongen kan antallet komme opp i så mange som 30.000 besøkende. Disse har et naturlig behov for både bimmelim og bommelom når de står på toppen av Galdhøpiggen.
Fram til nå har de vært henvist til å la sine etterlatenskaper slenge rundt både her og der, men nå foreslår Fylkesmannen i Oppland å etablere et helikopterbasert toalett på toppen av Galdhøpiggen, skriver Nationen.
– Alt som blir levert fra turistene, må flys ned i tette tanker, sier overingeniør Harald Klæbo ved Fylkesmannens miljøvernavdeling. Han tror neppe det blir aktuelt å kreve avgift for at folk skal få benytte toalettet midt i Jotunheimen.
Fylkesmannen har nylig godkjent fire helikopterturer til toppen av Galdhøpiggen hvert år.
– Man vil kunne kombinere inntransport av varer til kiosken med uttransport av toalettavfall, heter det i et brev fra Fylkesmannen til vertskapet på Juvasshytta.
Planene for oppsett av toalettet, som vil koste rundt 150.000 kroner, ligger nå hos Direktoratet for naturforvaltning. Toalettet må godkjennes av Lom kommune, og av Statskog som grunneier. (©NTB)