Knut Hjelmark er fornøyd med den nye hyttetaksten. Foto: Tommy C. Olsen

Hytteavisen.no rapporterte i september om ekstrem hyttetaksering i Sarpsborg, som blant andre Knut Hjelmark reagerte meget skarpt på.

Etter å ha sett mer nøye på hytta, har kommuneadministrasjon nå tatt Hjelmarks klage til følge. Klagenemndas nye befaring og takst har gitt en reduksjon i verditaksten på hytta fra 1,96 millioner til 502,000.- Hytteskatten på eiendommen reduseres dermed også fra kr 3641.- til kr 444.- pr år.

Les: Hytteskatten skaper frustrasjon

- Det er godt at kommuneadministrasjonen var villig til å revurdere noe som åpenbart slo så galt ut, sier en nå fornøyd hytteeier Knut Hjelmark til hytteavisen.no. Siden bunnfradraget for hytteskatt i Sarpsborg for tida er på 300,000 blir det reelle skattegrunnlaget på hytta drøye 200.000 kroner, noe som betyr en vesentlig reduksjon for familien Hjelmark.

Takstnemnda har talt
Det er kommunens takstnemnd som i et brev til Hjelmark anerkjenner at den opprinnelige taksten på flere punkter har vært lite nøyaktig: Nå tas det med i betraktning at hytta ligger inneklemt i et boligområde, at hytta ligger i nærheten av den sterkt trafikerte E6-traseen, at den tekniske standarden på hytta er meget lav og at taket bør byttes ut samt at annekset ikke er beboelig men er å betrakte som kaldtlager. Kommunens revurderte takst er med andre ord basert på nøyaktige og relle faktaopplysninger fra en ny takst.

Les: Hytteeiere raser og fortviler

Grunnleggende feil
Etter at kommunen nå har sett grundig på hytta har man også endret på grunnleggende sonefaktorer som bestemmer verditaksten, og i den nye taksten to viktige forhold som gjelder for de fleste hytter. Disse er den faktiske avstand til havet og beliggenhet i forhold til trafikk. At E6 ligger like i nærheten burde vært kjent for kommunen og riktig første gang, og har ikke med hyttas standard å gjøre. Etter at taksten er endret er det forøvrig viktig å følge opp at taksten blir riktig i selvangivelsen, det skal jo betales formuesskatt av hytta også.