Bildet over: Harrfiske med flue er populært og bidrar til veksten innenfor jakt og fiske.

 

Siden 2003 har markedet innen jakt og fiske økt med 17 prosent, og i dag utgjør det en betydelig pengestrøm særlig for innlands-Norge. Økningen skjer i takt med hytteutbyggingen i innlands-Norge, og hyttefolket bidrar selvsagt til en betydelig andel av beløpet.

I tillegg til de 3,6 milliardene som går direkte til jakt- og fiskeaktiviteter, kommer tilleggstjenester som mat, overnatting og guider. Norges Skogeierforbund har regnet ut at så mye som 5,9 milliarder kroner legges igjen når man tar med tilleggstjenestene, skriver Nationen.

- Men jakt og fiske bør bli en enda viktigere tilleggsnæring for landbruket, og er en ressurs Distriks-Norge kan utnytte langt bedre enn i dag, sier Øyvind Wang, rådgiver i Norges Skogeierforbund. Det er Wang som har gjort de økonomiske beregningene på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Tallene skal bli en del av en stortingsmelding om landbruks- og matpolitikk.

Salget av fiskekort har økt kraftig de siste årene, noe som gjør innlandsfiske til en stadig viktigere inntektskilde for distriktene. Også jakt på hjortevilt øker.

- Det er mange som har laget seg en tilleggsnæring på gården basert på denne ressursen. Mange har vært flinke til å gi enkel tilgang til elver og vann gjennom salg av kort, og å tilby overnatting, servering og guiding, sier Wang til Nationen.

Laksefiske og småviltjakt har hatt en negativ utvikling de siste årene.

LES OGSÅ: Rekordvekst for friluftslivet

KLIKK HER FOR Å BLI FAN AV HYTTEAVISEN PÅ FACEBOOK