I Vassfarfjellet i Flå bygger hytteeiere nye ferieboliger på romslige og luftige tomter, vel vitende om at man må være selvforsynt med det meste. Her er ikke innlagt vann eller kloakkavløp. Heller ikke uttak for vanlig 220 volt.

Like fullt, eller nettopp derfor, investerer de glatt et par millioner kroner i en ny og lekker hytte. Resten er så å si den reneste sporten. Nå handler det om å finne smarte løsninger basert på solcellepanel, 12 volt, propan, gråvannsanlegg og avanserte klosettløsninger.

«Alternativ hyttebygging»

– Da jeg la ut disse hyttetomtene i Vassfarfjellet, vurderte jeg lenge om jeg skulle anlegge et høystandardfelt med fullstendig infrastruktur. Det ville blitt en svær og kostnadskrevende oppgave, så jeg konkluderte med at jeg ville teste markedet for mer «alternativ hyttebygging». Sannelig har ikke ideen slått til, sier Bjørn Ole Hilde i Flå i Hallingdal til Hytteavisen.

LES OGSÅ: En ny måte å tenke hytte på

Sammen med to andre grunneiere fikk han for seks år siden godkjent reguleringsplanen for en rekke hytter i Vassfarfjellet. Bjørn Ole Hilde satset ganske så alternativt og bestemte seg for kun å bygge vei til tomtene; resten fikk være opp til byggherren selv. Dette skulle vise seg å bli et konsept som påkaller interesse.

– For meg ble det mye enklere å bygge veier og klargjøre tomtene, og for tomtekjøperne betyr jo dette rimelig hyttegrunn i et attraktivt fjellområde. Vassfaret vekker jo stadig mange og sterke villmarksassosiasjoner blant friluftsfolk, sier Hilde.

– Miljømessig korrekte løsninger

I Vassfarfjellet finner den hytteinteresserte begge tomtealternativer. Her er nemlig også høystandardtomter, for den som måtte ønske det.

Hilde har imidlertid konsentrert seg bare om salg av råtomter på 1,2 til 2,2 mål og har tilleggsinntekter knyttet til tomtegraving og eventuell fundamentering.

LES OGSÅ: Alpin- og hotellfritt hytteområde

– Jeg må si det er morsomt og lærerikt å se hvordan hytteeierne innretter seg når de er henvist til å løse utfordringene uten strøm, vann og kloakk. Den tekniske utviklingen når det gjelder hyttefacilitetene har vært fantastisk de seinere årene. I dette hytteområdet her i Vassfarfjellet finner man nå svært interessante totalkonsepter basert på moderne teknologi. Det fine er jo at løsningene også er miljømessig korrekte og gir lavere driftskostnader for hytteeieren enn høystandardhytter ellers, framholder Hilde.

– Stresser ikke med salget

48 tomter ligger ferdig regulert her på fjellet ca 800-900 meter over havet. Elleve av dem er solgt så langt.

– Jeg stresser ikke akkurat med salget, smiler Hilde. Den første tomta annonserte jeg på Finn, og det tok ikke lang tid før telefonen begynte å virke, for å si det sånn. Interessen for slike tomter har vist seg å være hyggelig stor. Men siden jeg ønsker å ta del i verdiskapningen ved – om ikke annet – å grave ut tomta og bygge sålen, så passer det meg best med salg i det små.

LES OGSÅ: – Du må være litt idealist for å slå til

Kjøperne er folk som ønsker fred og ro med naturen. Her er ikke skitrekk i umiddelbar nærhet, men tur- og langrennsløyper kjøres opp av grunneierne gjennom hele vintersesongen. Turterrenget er fint for alle kategorier skiløpere. Nærmeste fjelltopp er Veslefjell, som er lett å komme til.

I fjellområdet beiter rundt 3000 tamrein, som turgåerne også vil kunne få et glimt av. Bjørnen er imidlertid ikke en like hyppig gjest i Vassfaret som i fordums dager.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE