Julerengjoring03_KristianOwrenIFI
Bruker man rengjøringsmidler tilpasset gulvet bevares det pent lengre. Følg anvisningene for dosering, det er ikke slik at jo mer man har i, jo bedre er det.
Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no Foto: Kristian Owren/ifi.no og Jordan - Nå om dagen tolerer vi langt mindre skitt i hverdagen enn vi gjorde før i tiden, og holder det heller rent og pent året rundt ved hjelp av mikrofiber, mopping og støvsuging. Men selv om de moderne rengjøringsproduktene har gjort jobben enklere for oss gjennom året, vil nok de aller fleste gå over ekstra grundig før jul. Det skal skinne litt ekstra når ribba endelig kommer ut av ovnen, sier Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.
Julerengjoring04_Jordan
Som regel holder det å støvtørke taket med en tørr mopp, men iblant må man tøffere til verks.

- Ikke grønnsåpe over alt

Ifølge Owren er det en del som gjør klassiske tabber når huset skal rengjøres. - For all del, ikke bruk grønnsåpe overalt! Det lukter kanskje godt, men den kan virke mot sin hensikt ved at såpen legger igjen et fettlag som tiltrekker seg støv. Og invester i ordentlige kluter! Det er ikke et markedsføringstriks at én klut er merket bad, en annen er merket støv og en tredje er merket glass. Rengjøringen går så mye lettere når man har riktige kluter enn om man bruker feil utstyr, anbefaler Owren.
Glassklut i bruk
Glass rengjøres best med rent vann, da unngår man skjolder.

Her er flere tips for julerengjøringen

1. Rydd!

Det går mye raskere å vaske et ryddig hus, så du har mye igjen for å ta en ordentlig ryddesjau før du drar frem vaskebøtten.

2. Luft det som kan luftes

Ta med puter, pledd, tepper og gardiner ut for risting og lufting. Litt frisk luft gjør underverker og tekstilene blir så mye mer freshe!

3. Fjern støvet

Opptil 90 prosent av smuss i et hjem er tørt – og det fjernes best tørt. Gå grundig til verks og støvsug alle kriker og kroker på møblene. Interiøret kan støvtørkes med en tørr mikrofiberklut. Den er statisk og fungerer nærmest som en støvmagnet, i motsetning til en våt fille som bare drar støvet rundt. Husk å tørke støv på badet og kjøkkenet også.

4. Skuffer og skap først

Skal du vaske inni skuffer og skap – gjør det før du tar resten av rommet! Slik unngår du å dra med deg gammelt støv og smuler på et nyvasket gulv.

5. Husk å rengjøre peisen

Det ser så mye hyggeligere ut når peisen er ren og fin. Fjern asken og bruk spesialmidler beregnet for rengjøring av ovn og peis – det er mer effektivt på fastbrent sot enn gamle kjerringråd.

6. Vask glass og speil med rent vann

Såpe kan gi skjolder, så det beste er faktisk bare å bruke rent vann. Mest effektive måte å rengjøre glass og speil på er ved først å vaske med en fuktig glassklut, for deretter å tørke med en tørr mikrofiberklut.

7. Gå over tak og vegger

Sannsynligvis holder det å tørrmoppe taket for å få vekk støv. Om taket er ordentlig skittent, anbefaler Jordans rengjøringseksperter at man sprayer på lunkent vann, eventuelt tilsatt rengjøringsmidler, på et område på 2-3 kvm. Skrubb lett frem og tilbake med en godt fuktet mopp. Fjern til slutt alle såperester ved å spraye på rent vann, og deretter tørke av med en ren mopp eller klut.

8. Gulvet må tas i to omganger

Gulvet bør tas i to omganger: først tørrmopping for å fjerne støv, og deretter fuktig klut som tar skitten. Til storrengjøringen er det fornuftig å bruke litt rengjøringsmiddel. Pass på at du bruker en type beregnet for gulvet ditt. Ved å bruke et gulvrengjøringsmiddel tilpasset ditt gulv, bevarer du det pent lengre og vil forlenge vedlikeholdsintervallene.

9. Pass på ryggen

Det er ikke nødvendig å ligge på alle fire for å skrubbe gulvet. Bruk forlengerskaft, så sparer du kroppen. Om du mopper rett foran deg, og beveger beina i stedet for å bøye ryggen er belastningen på ryggen minst.

10. Gjør det enkelt for deg selv i julen

Det er dessverre ikke slik at huset holder seg gullende rent over lengre tid. Rengjøringsvåtservietter er gull verdt å ha i hus når man trenger å dra raskt over badet eller kjøkkenet før gjestene kommer.