Tekst: Harald Sola Berentsen/ifi.no Foto: Kristian Owren/ifi.no

Ribbe, pinnekjøtt og svinesteik - det er nok av muligheter for at avløpsrørene dine blir tilstoppet etter noen dagers julemiddag. Her er førstehjelpsproduktene som bør finnes i alle hus og hytter. Det første budet for å unngå slike situasjoner er å unngå å helle for mye fett i vasken når du rydder opp etter middagen; det er ikke spesielt enkelt å få tak i en rørlegger på 1. juledag om rørene skulle bli tette. Men noen ganger er uhellet likevel ute, og da er det greit å være forberedt.

Rengjøring 3 - Tetteavlop_fotoKristianOwren
Foto: Kristian Owren

Når det tetter seg helt

Fullstendig stopp i avløpet er noe de fleste har opplevd og frykter. Dette skjer ikke sjelden etter en uke med feite julemiddager. Såperester, hår og andre saker som forsvinner ned i sluket har også en tendens til å proppe seg etter en tid. Det er imidlertid ikke alltid like enkelt å vite akkurat hvor proppen sitter. Det er da en moderne, effektiv røråpner kommer til sin rett. Disse væskene inneholder kraftige kjemikalier som er tyngre enn vann, noe som gjør at virkestoffene synker ned og leter seg fram til proppen, hvor de effektivt løser opp fett, slam, hår og såperester i alle typer rør. Eksempler på slike produkter er Akol Pluss Proppløser fra Kemetyl eller en variant av den gode, gamle Plumboen, Plumbo Proff Aktiv Gel, fra Krefting.

Skader ikke

Moderne proppløsere er meget effektive ved proppdannelser i vasker og sluk. De kan brukes i alle avløp fra vasker, badekar, dusj og i gulvsluk. Midlene skader ikke materialene de normalt kommer i kontakt med, som porselen, emalje, gummi, plast, rør eller loddinger, men man skal passe på å unngå søl på aluminium, glass og marmor. Midlene må heller ikke tørke på finere porselen og glass.

Smart med vedlikeholdsrensing

I tillegg til førstehjelp bør du uansett alltid ha en proppløser i huset, slik at du kan foreta jevnlig vedlikeholdsrensing. Kemetyl anbefaler å helle en desiliter Akol Pluss Proppløser i avløpet med jevne mellomrom og la væsken virke i ett minutt før du spyler godt med varmt vann. Plumbo har et eget vedlikeholdsprodukt, Plumbo Vedlikehold, beregnet til jevnlig bruk på avløp som har en tendens til å tette seg.

Polér vekk hvite merker på bordoverflaten

Tekst: Chera Westman/ifi.no Foto: Kristian Owren/ifi.no

Å sette et varmt krus med gløgg eller kaffe på bordplaten kan resultere i stygge hvite ringer og flekker i lakken. Merkene kan ikke tørkes vekk – men det finnes en annen metode som fungerer! Her viser vi hvordan.

Setter du kruset med varm gløgg, kakao eller en kaffekopp direkte på en eldre, lakkert flate, kan lakken ta skade. Det oppstår små fordypninger eller blærer i lakken, og såkalte glassmerker oppstår. De fremstår som melkehvite ringer eller flekker. Det samme kan skje hvis du søler med alkoholholdige drikkevarer. Dessverre kan de skjemmende flekkene ikke tørkes vekk med vanlige rengjøringsmidler og klut.

Men det finnes andre måter å gjenskape fordums glans på! Liberon Ringfjerner gjør akkurat det navnet tilsier – fjerner ringer i overflaten. Slik fjernes hvite merker som skyldes varme eller alkohol: Hvite ringer i lakkens overflate på et møbel fjernes i to trinn – rengjøring og polering.

Start med å gjøre grundig rent. Til det brukes Liberon Møbelrenser og en universalklut eller fin stålull (finhetsgrad 0). Rensemidlet løser opp fett, skitt og smuss i overflaten. Tørk av med ren klut etterpå. Ryst flasken med Liberon Ringfjerner skikkelig, slik at innholdet blandes godt. Bruk en myk, lofri klut og poler så flekken med midlet. Du skal ta kraftig i, slik at det oppstår friksjonsvarme og at ringfjerneren blir godt gnidd inn. Etter en stunds arbeid vil du merke at flekken forsvinner! Samtidig blir overflaten blankere, fargen på treverket blir dypere og får tilbake løden. Liberon Ringfjerner inneholder litt voks som beskytter overflaten. Når flekken er fjernet, poleres hele overflaten med Ringfjerner – det gir jevn glans og farge og forsegler porene og sprekkene i lakken, slik at overflaten ikke skades like lett i fremtiden.

Slik fjernes hvite merker som skyldes vannsøl: Hvite ringer og flekker i overflaten kan også oppstå på grunn av vannsøl som trekker ned gjennom små sprekker i lakken og gjør at treverket under sveller. Når det tørker igjen, kan det oppstå luftlommer mellom treverk og lakkfilm. Resultatet av dette er også hvite ringer eller skjolder. Disse flekker fjernes imidlertid ikke av Ringfjerneren – her må andre midler til! Ved å gni inn overflaten med Antikkvoks, fylles de mikroskopiske sprekkene opp, og skjoldene blir usynlige. Se til at flaten er skikkelig tørr, slik at du ikke stenger fukt inne. Er flaten lakkert med skjellakk, og det hvite merket har kommet grunnet litt vannsøl, kan Ringfjerneren allikevel bøte på problemet. Det beror på at fargeforandringen kun sitter i toppen av skjellakkfilmen.

Jordan Easy Wipe - Engangsklut Toalett/bad
Jordan Easy Wipe - Engangsklut Toalett/bad

Kjapp rengjøring før gjestene kommer

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no Foto: Jordan Maten er i ovnen, lysene tent og finstasen er på, men vasken på badet er kanskje ikke like skinnende som den var rett etter julerengjøringen? Det finnes raske løsninger for deg som vil gjøre det enkelt for deg selv å holde huset rent også etter at julen er i gang. Vi nordmenn liker ting som gjør det enkelt for oss selv. Og det kommer stadig nye raske, enkle og smarte løsninger som gjør hverdagen litt enklere for oss. Med engangskluter kan man holde badet og kjøkkenet rent hver eneste dag, uten å måtte dra frem bøtte og vann. Det er Jordan som har sett behovet for rask og effektiv rengjøring, og har derfor nå effektive våtservietter beregnet for både kjøkken og bad i sitt sortiment. - Baderomsklutene er biologisk nedbrytbare og kan spyles i toalettet etter bruk, mens kjøkkenklutene er spesialutviklet for hygienisk rengjøring av kjøkkenflater, og har en funksjonell nettingstruktur som effektivt fjerner fett, flekker, smuler og søl, sier Hege Poppe, produktsjef hos Jordan.

Slik rengjøres en nedsotet peisovn

Tekst: Chera Westman/ifi.no Foto: Espen Grønli/ifi.no

Få ting varmer så godt en mørk vinterkveld som å se flammene i peisen. Og når glasslukene til ovnen har sotet igjen, trenger vi enkle strakstiltak. Husmorskurer som å gni glasset med aske på vått tørkepapir eller å finne frem salmiakken kan hjelpe mot moderat soting, men mot godt fastbrent smuss må sterkere virkemidler til.

Spesialmidler forenkler jobben Nitor Sotbort, Kemetyl Grill & Ovn Cleaner og Soteks Glass Cleaner og er tre spesialmidler som er godt egnet til fjerning av sot fra peisdørene. De to førstnevnte midlene sprayes på og får virke en liten stund. Deretter fjernes middel og sot i en jafs med en fuktig klut. Avslutt med å tørke av med en fuktig fille eller et papirhåndkle.

Soteks Glass Cleaner utvikler seg til et skum som henger på peisvinduet mens soten løser seg opp. Man unngår søl og skader på underlag som ikke er tildekket, og rengjøringen blir renslig, rask og enkel. I farge- og interiørbutikken finner du også universalmidlet Liberon Møbelrenser, som også er effektiv på sot. Gni glassdørene til peisen med fin stålull (0000), dynket med litt Møbelrenser. Skyll med en våt klut og nyt deretter flammene igjen.