Bildet over: Ny tomt 130 meter nord for eksisterende hyttetun ved Sandvatn er stukket ut og anleggsmaskinen står klar på den aktuelle tomten. FOTO: REIDAR PEERSEN

Alt i vinter kjørte en innleid Hitachi gravemaskin på snøen inn de tre kilometerne sørøst for Skinnarbu inn til Petter Stordalens nye hyttetomt ved Sandvatn. Der står den nå.

Strålende oransje og uvirksom, som en bisk stålfugl, på en høyde 130 meter fra det gamle hyttetunet fra 1920-årene (se bildet over) som hytta skal erstatte, skriver Varden.

Les også: Skal forklare hytteavtale for statsråden

Stordalens_hytteparadis_tegning
Hytta skal bygges i en etasje innunder en knausen. Dette er fasaden mot Sandvatn. TEGNING: MELLBYE ARKITEKTER.

For sent

Stordalens hyttebygging i verneområdet på Hardangervidda har skapt mye engasjement. Stortingspolitikere har uttalt seg, lokale grunneiere i Tinns nabokommune Hjartdal likeså. Og Naturvernforbundet har sendt Tinn kommune en klage på deres vedtak fra 19. mai 2010.

– Tillatelsen er gitt, og den kan ikke uten videre tas tilbake, sier miljørådgiver Bjørn Bjørnsen i Tinn kommune som har vært saksbehandler i saken.

– Naturvernforbundets klage gir ingen oppsettende virkning. Vi er i det hele tatt usikre på om Naturvernforbundet har klagerett i saken. Og det er et spørsmål om klagen uansett kommer for sent. I forvaltningsloven § 31 er det en absolutt frist på ett år når en klage kan tas under behandling, uansett når klager ble kjent med et vedtak.

Tinns vedtak ble fattet 19. mai 2010 og Naturvernforbundets klage er datert 31. mai 2011.

– Hvis klagen skal behandles, kan det uansett ikke skje før etter ferien i august, sier Bjørnsen.

Les også: Petter Stordalen fikk ja - nesten alle andre fikk nei

- Kommunen turer fram

– Overtrampet er så grovt at vi ikke bryr oss om formalitetene. Vi forventer at Tinn kommune rydder opp i saken, sier Tormod Svartdal, leder av Telemark fylkeslag av Naturvernforbundet.

– I det første brevet vi sendte kommunen ber vi også om at klagen behandles uavhengig av klagefrister.

Rent formelt var det Tinn kommune som foreslo for Stordalen å la det gamle tunet stå og heller bygge en erstatningshytte, fordi tunet hadde stor verdi som kulturminne. Noe Tinn kommune mener forvaltningsplanen for verneområdet gir muligheten for.

– Har dere kompetanse til å underkjenne den vurderingen?

– Ja, vi har satt oss inn i lokalhistorien. Denne hytta ble bare brukt to uker i forbindelse med en tidlig fase av tungtvannsaksjonen og ble fraflyttet fordi den ikke egnet seg til formålet. Det veier ikke tungt nok for oss.

– Tinn kommune sier at Stordalen kan begynne å grave nå? Tror du det skjer?

– Jeg har lest det Stordalen har sagt i pressen, og føler vel at han er enig med oss. Får vår klage gjennomslag, passer det med hans opprinnelige ønske om å utbedre det eksisterende tunet. For oss er det bedre om de gamle hyttene blir revet og erstattet enn at det bygges nytt et annet sted.

– Det er for øvrig ikke sånn her, som det virker som i media, at Stordalen turer fram. Her er det kommunen som gjør det.

- Kommunens ønske er min lov

– Tinn kommunes ønske er min lov, sier Petter Stordalen om hyttesaken i Tinn. Skifter kommunen mening i saken, er han med.

– Det var ikke meg som initierte dette, sier Stordalen på telefon fra Sørlandet hvor han lærer barna å feriere også i uvær.

– Jeg har heller ikke hatt noen samtaler med Tinn kommune. Alt har gått gjennom advokat Henrik Christensen og Svein Moen, min mann der oppe.

– Men du må ha gitt dine instrukser?

– Jo, ønsket var å rehabilitere tunet som står der. Søknaden om det kom alt i 2008. Så har det gått sin gang. Jeg kjenner jo krigshistorien og betydningen av tungtvannsaksjonen på Rjukan og bruken av hytta den gangen. Når Tinn kommune nå vurderer det som så viktig å bevare tunet som kulturminne, er jeg med på det, sier Stordalen.

Ikke hastverk

– Men løsningsmessig blir det dyrt, sier Stordalen.

– Jeg må jo først gi fra meg bruksretten av hyttene og pusse dem opp. Og så bygge nytt. Det vil koste noen millioner. Men ok, hvis de vil det, gjør jeg det.

– Det koster vel å ha en gravemaskin stående der oppe også. Begynner dere å grave nå?

– Jeg har ikke hastverk, og kjenner egentlig ikke framdriften og status så langt. Men som sagt vi følger Tinn kommunes ønsker. Tinns ønsker er min lov.

– Naturvernforbundet tror at du egentlig helst ønsker pusse opp det gamle tunet som du opprinnelig søkte om?

– Blir Naturvernforbundet og Tinn kommune enige om det, skal jeg følge det opp på timen.

- Fordi det var morsomt

Petter Stordalen har til nå vært i det 13 000 dekar store området han kjøpte i 2005 to ganger. Begge ganger på sommerstid.

– Jeg jakter ikke selv, men har både rett til rype- og reinjakt der. Så jeg har lånt ut stedet til venner. Jeg kjøpte det fordi jeg synes det var morsomt, sier Stordalen.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE