Bildet over: Stutehavna på Herføl er et område som er skånet for større naturinngrep så langt. Men nå kan det likevel være klappet og klart for hytteeiernes monsterbrygge. (Foto: Silje Vagnild)

I øyeblikket ligger det derfor an til at det kan bli monsterbrygge i natureldoradoet Stutehavn, ytterst på Herføl og på grensen til nasjonalparken.

Rådmannen mener at kommunen må godta en brygge som er 105 meter lang. Tidligere har det vært snakk om 120 meters bryggelengde.

LES OGSÅ: Ny bryggestrid ved Herføl på Hvaler

Rådmannen og hans saksbehandler føler at kommunen har satt seg selv i en posisjon hvor de ikke har noe annet valg enn å godta hytteeiernes bryggeplaner. Hytteeierne har gjennom en lang planprosess fått klapp på skulderen i kommunen – inntil politikerne i sommer snudde trill rundt da reguleringsplanen var til sluttbehandling.

Positive signaler forplikter

Nå mener rådmannen at velviljen forplikter.

«I en sak som har gått så langt som denne uten at forslagsstiller tidligere har fått føringer om at saken ikke er kurant, anbefaler rådmannen at planforslaget vedtas», heter det i saksutredningen fra rådmannen.

LES OGSÅ: Hytteeiere fortvilet over bryggestrid

Snuoperasjonen i saken hvor fastboende og hytteeiere har kjempet innbitt mot hverandre, skal nå til ny politisk behandling i kommunestyrets møte torsdag 15. desember. Dette blir en slags omkamp i årets store bryggestrid. Planforslaget er kommet så langt i saksbehandlingen at det nå er kommunens ansvar for evt større endringer.

Er ikke gjennomførbart

Rådmannen mener at vedtaket politikerne fattet i juni ikke er gjennomførbart i praksis. Det strider også mot kommuneplanen.

Vedtaket var et resultatet av en ny allianse mellom Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, noe som resulterte i nei til monsterbrygge og at båtplassene måtte spres på flere brygger.

LES OGSÅ: Dette «gjerdet» kan stanse NRK-innspilling

Det ble også gitt pålegg om å bygge pålebrygge, og lagt ned forbud mot flytebrygge som hytteeierne ville ha.

Hytteeierne på sin side sier de har fått positive signaler fra kommunen hele veien, og at snuoperasjonen kom som en bombe. De har lagt ned flere hundre tusen kroner i planlegging av bryggeanlegget.

Ikke juridisk bindende

Rådmannen er langt på vei enig med hytteeierne. Rådmannen skriver i saksutredningen til kommunestyrets møte torsdag:

«Planforslaget er kommet så langt i saksbehandlingen at det nå er kommunens ansvar for evt større endringer. Dette gjelder også kostnadene for endringer, både kostnader ved å utarbeide nytt planforslag med konsekvensutredning og tapt gebyrinntekt for saksbehandlingen. Da det i kommunestyrevedtaket i juni 2011 ikke er gjort rede for inndekning av tilleggskostnadene for nytt planforslag med konsekvensutredning er vedtaket å betrakte som ikke komplett og ikke juridisk bindende. Krav til økonomisk dekning knyttet til vedtak reguleres av kommunelovens § 44 og § 46.»

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE