- Vi prøver å tilpasse aktivitetsnivået til de riktige dagene og tidene på døgnet, sier UP-leder i Telemark og Vestfold, Tor Egil Syvertsen til Varden.

E18 og E134, de store hovedveiene, er alltid prioriterte hos Utrykningspolitiet. Men i vinterferien strammer UP grepet rundt de typiske vinterferieveiene.

Les også: Slik skremte han bort hyttetyvene

Prioriterer

Fra denne helgen og utover i neste uke er disse strekningene høyt på lista:

• Riksvei 36: Fra Porsgrunn, gjennom Skien og videre til Seljord

• Riksvei 41: Fra Brunkeberg til Treungen og videre til Vrådal

• Riksvei 38: Fra Treungen til Vrådal

• Riksvei 37: Fra Gransherad, Tinnsjøvegen opp til Rjukan og videre opp mot fjellet

– Regne skøytebanen

– De aller fleste kjører bra, men det er noen rabagaster som vi er bekymret for, ikke minst i forhold til deres passasjerer. Og særlig opp mot alpinsentrene kjører det en del ungdom, sier Syvertsen.

 Årets vinter har vært ekstrem mild i store deler av fylket og landet for øvrig.

– Føret varierer kraftig. På dagtid kan det være fuktige og trygge veier, mens på kvelden kan det bli regne skøytebanen på samme strekning. Det kan også være store forskjeller i samme tidsrom – bart på ene veien, samt snø og isdekke på sideveiene og i fjellet, sier han.

Pakk deg helt klar

Med langferie følger ekstra bagasje i bilen. Og den må pakkes riktig, minner UP-lederen.

– Selv om man kjører forsiktig, kan det bli enorm kraft selv i en liten ting hvis det blir bråstopp. Vi har dessverre eksempler på at en liten ulykke har endt svært alvorlig, og i verste fall med døden som følge, fordi det har vært løse gjenstander i bilen, sier Syvertsen.

– Så det er ekstremt viktig å sikre løse gjenstander på en forsvarlig måte, understreker han.

Syvertsen tror ikke vinterferietrafikken vil by på trafikale problemer i Telemark.

– Det blir nok ikke like dramatisk som andre utfartstider. Noen hviler litt og gleder seg i sofaen når skolen slutter, mens andre kan ikke komme seg fort nok av gårde. Så jeg tror ikke det spiller noen rolle når folk reiser. De eneste dagene vi kan forvente køtendenser i Telemark er i helgen, sier han, og gir vinterferierende noen siste tips på reisen:

– Pass farten etter forholdene, husk ditt eget bilbelte og at ungene er sikret riktig. Ellers ønsker UP alle en fortreffelig flott vinterferie, smiler UP-sjefen.

Besøk Hytteavisens facebookside