I fjor på denne tiden var nesten hele landet dekket med et teppe av snø. Nå må du til indre strøk av Troms og Finnmark eller til høyfjellsstrøkene i Sør-Norge for å finne desembersnøen og skiføre.

- Vi må kanskje tilbake til slutten av 1930-tallet for å finne et tilsvarende kart over snøtilstanden i desember, forteller statsmeteorolog Jan-Erik Johnsen ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.

 

Mild vind

Hver dag utarbeider Senorge.no - et samarbeid mellom Meteorologisk institutt, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Statens kartverk - et kart over snømengden i landet.

Kartet viser at Norge stort sett er snøfritt, slik det også har vært store deler av høsten.

- Årsaken er et intenst lavtrykk som ender opp i Norskehavet. Mild vind trekker inn over hele landet, men den avkjøles gradvis på vei nordover. Varm sjø bidrar også til høye temperaturer, spesielt i Sør-Norge, sier Johnsen.

 

Fortsatt mildt

Det har vært en rekordvarm høst i Norge, og det milde været fortsetter et godt stykke inn i årets første vintermåned.

Fra tirsdag og onsdag blir det litt kaldere over hele landet. Men de fleste steder blir det ikke så kaldt at det blir snø, forteller vakthavende meteorolog Sofia Vundjusveen ved Meteorologisk institutt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Det blir lite snø i dagene som kommer. Østafjells kan det være perioder med snø fra 700 meter over havet, mens det i Nord-Norge er ventet litt snø i grensetraktene, sier hun. (ANB)