J4062b
J4062

Vanligvis merkes fuglene bare med en metallring på den ene foten. Denne avleses ved funn - som regel når fuglen som bærer den, er død.

Men det hender også at fuglene er utstyrt med et godt synlig nummer på den andre foten.

I går fikk vi se J4062 og ble nysgjerrig.

J4062 Lome
Dette bildet tok Carsten Lome i Oslo en kald vinterdag for halvannet år siden.

Opplysninger om ett bestemt individ

Google brakt oss videre til nettstedet ringmerking.no, og ved å gjøre en enkel innlogging ble det mulig både å registrere observasjonen og å få opplysninger om nettopp denne gråmåka.

Den ble merket i Oslo 19. januar 2012. Til og med koordinatene for merkestedet er oppgitt. Så hvis du er interessert i en mer detaljert posisjon, kan du jo sjekke selv hvor 59 grader 55minutter 27 sekunder nord og 10 grader 45 minutter 11 sekunder øst er.

Det er til og med et bilde fra ringmerkingen, tatt av Carsten Lome.

I en kommentar karakteriserer Lome observasjonen som et knallfunn, og at ornitologene lurer veldig på hvor disse voksne vinterfuglene i byen holder hus og reir om sommeren.

Han opplyser videre at mange store måker er merket som unger med svart ring og mange små med hvit, til sammen flere tusen på landsbasis. Flesteparten er merket i Vest-Agder.

Og de siste årene har de i tillegg til å merke unger satset endel på byfugl i Oslo, Bergen, Stavanger og til dels Tromsø. Ønsket er å lære mer om de fuglene som hele, eller deler av året, bor midt iblant oss.

J4062
Kanskje finnes det fugler med nummerert ring også ved hytta di.

En aktivitet for de yngste?

Det er ikke bare måker som er merket på denne måten. Svaner, skarv og gjess er også nummerert. Likedan også vadere, som for eksempel viper og tjeld.

Også linerler er merket på samme måten.

Vi anbefaler derfor å rette hyttekikkerten mot fuglene, og gjerne kamera med telelinse.

Særlig med hyttegjester av den yngre garden, kan dette være en hyggelig aktivitet.