– Bakgrunnen for forslaget om å tillate telting nærmere bebodde hus og hytter, er at lang tids utbygging av strandsonen medfører at det i store deler av landet er vanskelig å finne steder hvor en lovlig kan sette opp et telt, sier seniorrådgiver i friluftlivsseksjonen, avdeling for naturbruk og vern, Arild Sørensen. Han legger til at når skal være minimum 150 meters avstand til hus eller hytte, kreves det i realiteten en ubebygd strekning på over 300 meter, noe det i de tettest bebygde områdene langs kysten i dag kan være vanskelig å finne, i alle fall steder som er egnet til å sette opp et telt.

Gjelder store, attraktive områder

På direktoratets nettsider kan vi lese at unntaket fra 150-metersregelen vil kunne bli innført i kystområdene i alle kystkommuner i Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder, samt i en rekke kystkommuner i Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Med kystområder menes i denne forskriften arealer som ligger nærmere sjøen enn 100 meter.

Begrensninger

Hvis flere enn ti personer kommer sammen for å slå opp telt 50 meter fra hytteveggen, regnes dette som for mange og vil ikke bli tillatt. Det samme gjelder campingvogn og bobil. Også enkelte områder som av særskilte årsaker er regulert eller sikret gjennom statlige eller kommunale vedtak, er holdt utenom forslaget til de nye forskriftene.