Den generelle økningen i 2006 kan tyde på at barkbillebestandene er på vei oppover etter noen år med relativt lave nivåer. En spesielt varm vekstsesong i Trøndelag og på Østlandet kan bidra til å forklare bestandsøkningene her, men i noen områder kan også tidligere vindfellinger være medvirkende årsaker.
 Økningen er mest markert i fylkene Østfold og Akershus, som også ligger nærmest nedslagsområdet til den voldsomme stormen «Gudrun» i Sør-Sverige i 2005. Vindfelt tømmer skaper god grobunn for utvikling av barkebiller, og store vindfall gjør det derfor nødvendig å rydde bort det vindfelte tømmeret.
Små forskjeller
Barkbillebestandene i Midt-Norge har i de fleste årene vært lavere enn i Sør-Norge, men har økt betydelig i de siste årene. Etter årets økning er det bare små forskjeller i nivået mellom disse landsdelene.
 Det er behov for å samordne billeovervåkingene i Norge og Sverige, siden både vindfellinger og deres virkninger på billebestandene skjer i stor skala og på tvers av landegrenser. Sterke stormer kan også ramme norske skoger, og en beredskap for rask hogst og uttransport av tømmer vil være viktig for å unngå at billebestanden øker til utbruddsnivå. 
Billefeller
Bestanden av barkbiller i Norge overvåkes av Skog og landskap og skogbruksetaten i 11 fylker på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Hvert år fanges det biller i mer enn 400 feller i nesten 100 kommuner.
Helt siden 1979 har fangstresultatene vært et viktig grunnlag for å bedømme faren for angrep på skogen de kommende år og for å øke vår kunnskap om hva som bestemmer billebestandens vekst og fall. (©NTB)