Vaagsli 010_500x375
Ingen store grep

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har varslet at det blir fullt avgiftsfritak for det miljøvennlige drivstoffet bioetanol. Hun har også varslet at engangsavgiften på miljøvennlige hydrogenbiler vil bli fjernet.
De store grepene i skatter og avgifter vil første komme til høsten når regjeringen legger fram forslag til budsjett for 2007. Regjeringen mangler to milliarder kroner for at løftet om at skattene skal være tilbake på 2004-nivå blir innfridd.
I revidert som legges fram fredag, vil det trolig komme justeringer, men de store pengene venter regjeringen med til høsten.

Økt handlingsrom

Pengene fra oljevirksomheten strømmer inn i statskassa. I revidert vil det gå fram at nesten en tredel av statens inntekter i år kommer fra oljevirksomheten, men dette vil ikke få betydning for regjeringens pengebruk i revidert. Hvor mye oljepenger som skal brukes, ble fastsatt i statsbudsjettet for 2006.
Likevel øker det økonomiske handlingsrommet. Dette er fordi skatteinngangen øker, selv om dette i noen grad blir motvirket av at trygdeutgiftene øker fordi sykefraværet er i ferd med å stige.
– Det skal bli spennende å se hva regjeringen bruker dette handlingsrommet til. Det er behov for et løft for sykehusene, samtidig som vi mener det er viktig at regjeringen retter opp noen av kuttene som ble gjort i høst. Vi vil lete etter signaler som er viktige for KrF, sier partileder Dagfinn Høybråten til NTB.
Han sier at det er nødvendig å gjøre noe med kuttene til privat sykepleierutdanning og samlivskurs dersom forholdet mellom regjeringen og KrF skal bli bedre.
Sanner sier at Høyre forventer et løft i samferdselsinvesteringene, mer til forskning og utvikling, og utvidelse av adgangen til å bruke uføretrygd som lønnstilskudd. (©NTB)