Bildet over: Agnar (til venstre) og Henry Holm med hunder hadde flotte dager i rypefjellet i Kjurrudalen i Dalsbygda sist uke.

Forrige uke startet årets rypejakt i Dalsbygda, av mange regnet som et av smørfatene for rypejakt i Norge. Om de ikke vasset i ryper den første jaktdagen, syntes brødrene Holm de hadde nok fugl på vingene til å si at rypebestanden er i oppgang.

- Så langt har vi telt cirka 70 ryper. Det er på samme nivå som første jaktdag i fjor, bare at det er flere store kull nå. Et var på 12 ryper og to andre på 11 og 8 ryper, forteller brødrene til Østlendingen. Leder Leif Ivar Østgårdstrøen i Dalsbygda jaktlag- og jaktsameie har foreløpig få rapporter fra rypejegerne, men bekrefter inntrykket av en vesentlig bedring i rypebestanden fra i fjor.

Svart rypeår i Folldal

Starten på rypejakta sammenfaller ofte med årets første snøfall. I Grimsdalen i Folldal var det helt hvitt og snøstorm torsdag, forteller fjelloppsynsmann Odd Enget.

- Selv om det er en del smågnagere er rypebestanden like svart som i fjor. Det er lite rype, men store kull. Med storfugl er det litt bedre, sier Enget, som legger til at det er kvote på to ryper per jeger per dag, og avslutning på rypejakta den 31 oktober.

Store kull i Trysil

Rypejakta i Trysil startet 10 september. Daglig leder Dag Arne Berget i Trysil Fellesforening for jakt og Fiske melder om et jevnt bra rypeår med veldig store kull.

- Takseringen før jakta viste en veldig bra kyllingproduksjon og det er stor rift om jaktkortene. Den første jaktuka er utsolgt, mens den andre jaktuka er det bortimot. Det er også bra med skogsfugl, legger han til.

Variabelt i Engerdal

I Engerdal beretter oppsynsmann Jan Nordvålen om et litt variabelt, men generelt dårlig rypeår.

- Selv om det har vært bra med klekking og produksjon er det lite stamfugl som kan produsere ryper. Noen har treft på bra med ryper og store kull på statsallmenningene, mens folk i andre områder kan gå i flere dager uten å se fjæra. For skogsfugl er bildet noe bedre, sier Nordvålen

 

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE