Ved økt aktivitetsnivå bør man være på vakt, oppfordrer Norsk Luftambulanse
Stiftelsen Norsk Luftambulanse gir øyeblikkelig hjelp i påskefjellet og oppfordrer dem som i påsken øker aktivitetsnivået og dessuten belaster kroppen med uvante øvelser, om å være på vakt.
– For de fleste betyr påske og ferie kjærkommen mosjon, og det er utelukkende sunt. Men for noen med enten kjent eller ukjent hjertesykdom kan for store belastninger utløse eller forverre situasjonen, sier generalsekretær Steinar Sørlie i Norsk Luftambulanse.
Ved store fysiske anstrengelser utsettes hjertet for tilsvarende store belastninger. Det kan utløse et angina pectoris-anfall. Det er en tilstand hvor en trang blodåre som forsyner hjertemuskelen med blod ikke har kapasitet nok til å forsyne muskelen med oksygenrikt blod når belastningen blir stor. I verste fall kan blodåren tilstoppes helt, og man får da et hjerteinfarkt. Et hjerteinfarkt fører til at deler av hjertemuskelen ikke får blodforsyning, og dør. Dette er en farlig tilstand. I verste fall kan det føre til at hjertets elektriske aktivitet påvirkes, og hjertet stopper.

Symptomene like
Symptomene på de to tilstandene er tilnærmet like. Man får smerter i brystet. Gjerne beskrevet som klemmende og trykkende. Man kan få utstråling av smertene til nakke og venstre arm. Det kan også gi tungpustethet og en følelse av utslitthet. Kvalme og blekhet er heller ikke uvanlig.
– I enkelte tilfeller kan hjertet stoppe. Hjertestans er en fryktet forverring av annen hjertesykdom. Er man vitne til at noen blir livløse, skal man starte med hjerte-lunge-redning. 30 hjertekompresjoner og 2 innblåsninger inntil hjelp kommer, sier Sørlie.

Uvante aktiviteter
Norsk Luftambulanse oppfordrer folk til fysisk aktivitet i fjellet, men at de må kjenne til symptomene på at det kan være noe galt med hjertet eller eventuelt luftveiene.
– Mange er ikke vant til aktivitetene som de gjennomfører i påskeferien, sier informasjonssjef Marte Ramborg i Norsk Luftambulanse til NTB. Hennes råd er å lytte til kroppen.
For mange byttes de daglige rutinene med lange skiturer, hyttetak som skal måkes og ved som skal hogges i påskefjellet.
For at også de yngre skal lære hvordan de skal håndtere blant annet hjertestans, har Norsk Luftambulanse gitt tusenvis av sjuendeklassinger livreddende hjerte- og lungeredning på skolen. Målet er flere livreddere i Norge. (©NTB)