Felles for naturkatastrofene i juni 2010 og nå i helga, er ekstremt store nedbørsmengder over store arealer, og som raskt fanges opp av noen få, trange elver, som stiger med rekordfart.

En halv meter nedbør

Under flommen for fem år siden ble det anslått at det kom mellom fire hundre og fem hundre millimeter nedbør i løpet av et døgn, noe som førte til at 26 mennesker mistet livet, mange av dem fordi de ikke kom seg unna da elvene steg. Ei av disse elvene er Argens, som blant annet renner gjennom Draguignan og ut i Middelhavet sydvest for Saint-Raphaël.

Et minnesmerke midt i en stor rundkjøringen i Dragugnan minner om tragedien.

180 millimeter på tre timer

Nå sist helg ble deler av det populære ferieparadiset Provence igjen forvandlet til et katastrofeområde, med rundt tjue dødsofre, denne gangen litt lengre øst, i området fra Mandelieu til Nice.

Hvor stor døgnnedbøren var på det verste, er noe usikkert, men det sies at det i den verste tretimersperioden kom 180 millimeter og at elvene på det verste steg så mye som en meter på en halvtime.

Varig endring i været?

Dette er selvfølgelig ingen generell advarsel mot å kjøpe fritidsbolig i Provence, men en sterk oppfordring om å ta hensyn til elvene. De kan se ut som beskjedne bekker, men kan brått skifte karakter.

Med et generelt heftigere vær, kan det nok være smart å tenke på mulighetene for at både vind, flom og overvømmelse kan gjøre skade, i likhet med jord-, stein og snøras.

Også når du skal kjøpe hytte eller hyttetomt i Norge.