I år som i fjor vil fiskehandlerne Morten Ballari og Runar Østgård (bildet over) på Hvasser ta opp kampen mot dem som selger hummer svart.

- Målsettingen vår er helt klart å ødelegge markedet for dem som selger hummer utenom de offisielle salgskanalene. Vi skal sørge for at bunnen faller ut av dette markedet, sier de to til Tønsbergs Blad når avisens journalist møter dem på fiskebrygga i Sandøsund på Hvasser.

Da Ballari og Østgård i fjor høst dumpet prisen på hummer, fikk de grov kjeft og ble truet av hobbyfiskere som selger hummer svart .

- Vi hadde tatt inn mer hummer enn vanlig. Derfor valgte vi å dumpe prisen fra mellom 500 og 600 kroner per kilo til 400, som er under det man tar i svartmarkedet, forteller Ballari.

10 nyh faksimile hummer_400x573
Faksimile fra Tønsbergs Blads opplag om hummer-truslene i fjor høst.

Grov kjeft

Reaksjonen lot ikke vente på seg. Tønsbergs Blad kunne fortelle i fjor at Ballari og Østgård ble oppsøkt av flere hobbyfiskere som klaget og ga dem grov kjeft.

- Vi ble nærmest trakassert og truet.

- Har dere få noen henvendelser før årets hummerfiske, som starter 1. oktober?

- Vi har foreløpig ikke fått noe kjeft eller blitt truet på noen måte. Men via omveier har vi hørt at enkelte lurer på hva vi vil gjøre i år. Beskjeden til dem er helt klar. Vi vil gjøre det samme som i fjor. Her på Hvasser skal vi selge hummer minst like billig som dem omsetter svart.

Sterke reaksjoner

- Hva er årets pris?

- Det er det for tidlig å si noe om. Det kommer an på tilfanget av hummer. Blant annet hvor mye som blir levert til mottaket her på Hvasser. Dessuten må vi ta hensyn til minsteprisen som Skagerakfisk setter, sier Morten Ballari og Runar Østgård.

Jørn Lian, leder i Skagerakfisk, reagerte meget sterkt da han fikk høre at hobbyfiskere, som selger hummer svart, hadde truet driverne av fiskemottaket på Hvasser.

- De får komme til meg å klage sin nød. Da vil jeg registrere hvem de er og så politianmelde dem for svartsalg. Det er strengt forbudt å selge hummer og annen fangst privat. Etter råfiskloven skal all omsetning i førstehånd skje gjennom et godkjent mottak, sier Jørn Lian til Tønsbergs Blad.

 

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE