5C7A8347
Irene Goflebakke med hele vifta av nye farger hun har utviklet og tilført standardutvalget det siste året.

Hun er fargesjef i Valdres-bedriften Vyrk, som er landets fremste produsent av beiset panel og listverk basert på kundetilpassede farger. Her blir nemlig fargene mikset på stedet, testet og til slutt godkjent av kunden selv. Bokstavelig talt utenfor trend-allfarveien, kreerer Irene dels farger hun selv tror treffer tiden, dels bistår hun hytteeierne med å skape deres egen fargeidentitet.

Alt skal være ferdig behandlet

- Det er både morsomt å givende å hjelpe hytteeierne med å finne fram til de fargekombinasjonene de liker best. Det er jo stadig færre som spikrer opp umalt trevirke på hytteveggene og tar malejobben på egen hånd, forteller Irene Golfebakke til Hyttemagasinet. Nå skal alt panel, listverk og gulvbord være ferdig behandlet når det settes på plass. Ikke nok med det: Flere og flere hyttebyggere kommer til oss og ønsker hjelp til å sette sammen fargene i hele hytta - vegger, gulv, tak, lister og dører.

5C7A8335
Daglig kommer hyttebyggere til showrommet i Rogne for å få hjelp til å plukke ut fargene til vegger og tak. Denne dagen er Mette Husøy og Knut Rogn innom for å rådslå om fargevalget til deres nye hytte på Syndin.

Blander akkurat din farge

Det er her Vyrk har tatt en ledende rolle, mener Irene. Mens andre virksomheter i bransjen baserer seg på et standardisert utvalg av ferdig beiset og malt trevirke, farger Vyrk materialene i den tonen og med den karakteren hytteeieren selv ønsker.

- Å velge farger - særlig til innvendig - er en stor og viktig beslutning. Fargene lager jo mye av den atmosfæren familien skal bo og hygge seg i gjennom mange år framover. Derfor synes jeg ikke det er det minste rart at folk som kommer hit til fabrikken, bruker mange timer på å prøve, pønske, myse og diskutere. Ofte får vi både to og tre besøk. Ja, noen er her enda flere ganger før de sier ”go”, forteller Irene. Derfor mener Valdres-bedriften at den med rette kan kalle seg en ”norsk trendsetter innen spesialfarger”.

Maskinell beising. Ikke noe minstevolum.

Prøver blir blandet og farger og valører avstemt mot lister, dører og gulv. Alle elementer blir beiset nøyaktig slik kunden ønsker. Her er det ikke snakk om noe minstevolum. Inspirasjon kan de få ved å studere prøver og eksempler som vises i showrommet i Rogne - mellom Fagernes og Beitostølen. Vyrk har innredet et showrom også i Oslo der folk etter avtale kan komme til en fargeprat. Uansett - fargefolkene i Rogne gir seg ikke før de har funnet nøyaktig den fargen som stemmer med ditt innerste ønske.

5C7A8282
En rekke hytter på Beitostølen er innredet med ferdigbeiset veggpanel fra Vyrk - her i fargen Lys Varde.

Endring i standardfargene

Rådgivningen er den ene av Irenes oppgaver. Den andre er å utvikle fargene som inngår i fabrikkens faste repertoar. I det store utvalget av standardfarger er det nesten hvert år enkelte farger som tas ut til fordel for nye, som er utviklet av Vyrks egen kreative sjef.

Kataloger og fargekart forteller om en uendelighet av valgmuligheter. Når storkundene, entreprenører som skal bygge flere hytter i slengen, treffer fargevalget, lander de som regel på en av Vyrks standardfarger. 

Vil vise vei

Vyrk ønsker nemlig ikke bare å tilfredsstille dagens konvensjonelle smak, men også å vise vei.

- Vi vil gi folk en pekepinn på hvilke farger som blir trendy neste år eller der etter. Derfor justeres standardutvalget litt hvert eneste år. Men her snakker vi om langsomme prosesser. Typisk nok går farger jeg laget og lanserte i fjor bra først nå i år.

5C7A8265
Dette er fargesjefens favoritt: ”Irene spesial” påført 21x170 tømmerpanel.

Fakta Vyrk AS

  • Valdres-bedrift spesialisert på industriell beising, maling og overflatebehandling av kledning, paneler og listverk.
  • Leverer ferdig beiset/malt trevirke til en rekke utbyggere, blant annet på Syndin, Vaset, Sjusjøen, Geilo og Beitostølen.
  • Bistår hyttebyggere med å finne frem til helt egne, personlige farger til tak, vegger, listverk, gulv og dører, også til utvendig trevirke.
  • Kåret til Årets bedrift i Valdres 2015.
  • Sterk omsetningsøkning de senere år. Har kurs mot ca 36 mill. kr i 2017.

Les hele artikkelen i HYTTEMAGASINETs januarutgave.