Nå er hun aktuell med boken Friluftsfersking. Her byr hun på sine beste tips og triks som fersking på tur, med hovedvekt på lavterskel friluftsliv. For som hun sier trenger du ikke gå lengst, være tøffest eller ha det beste utstyret for å få de største naturopplevelsene! I boken får du hjelp til alt i fra hvilket utstyr du kan trenge, til mentale verktøykasser som støtte for å sove ute på tur alene for første gang.

Naturen - en støttespiller

 I tillegg gir hun leserne et ærlig innblikk i sin egen reise, og hvordan naturen har vært en støttespiller i hennes liv.

-Skal jeg være brutalt ærlig, så likte jeg slett ikke å gå på tur de første 24 årene av livet mitt. Nei, tvert imot, jeg mislikte det sterkt. Tur var noe jeg forbandt med det å være kald og sliten, kjede meg og ikke mestre de oppgavene jeg ble satt til. Min greie var derimot å sitte i sofaen og strikke, spille i korps eller gå på dansetimer. Jeg holdt meg mye hjemme hos mamma og pappa når jeg ikke var på skolen eller på fritidsaktiviteter, for der var det trygt å være, forteller Une Cecilie i bokens forord.

Hjelp i mørket

- Som veldig mange andre har jeg hatt mine utfordringer med angst og depresjon i løpet av livet. Jeg har brukt mange år på å prøve å forstå meg selv; hvorfor jeg så ofte mister fargene i hverdagen og alt står igjen i gråtoner. Jeg har vært forbannet over hvor mye energi jeg bruker på å være redd for så mye. Ikke minst har jeg skammet meg over hvordan jeg har hatt det, hvordan jeg har holdt mye på innsiden der det har fått vokse og gro. Det har ført til at de tunge periodene kanskje har blitt tyngre enn nødvendig. Etter mange år med tilbakevendende depresjoner, en bekymringsangst som har fått styre hvordan livet mitt skulle være, og utallige ulike behandlinger som ikke fungerte, ga jeg nesten opp.

I den nye boka deler hun sin lidenskap for friluftsliv og fortelle om hvordan den har hjulpet henne i mørket.

- Slik kan jeg forhåpentlig inspirere andre til å komme seg ut og finne lysglimtet i hverdagen. Ikke minst vil jeg dele mine erfaringer som friluftsfersking og gi de tipsene jeg skulle ønske jeg visste før jeg bega meg ut på mitt livs eventyr – ut fra mørket og inn i lyset, forteller Oksvold videre.