Av Per Arne Rennestraum, Porsgrunns Dagblad

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det er jo bare helt vilt, sier hytte- og lekestue-eier Jan Arne Kristiansen til PD. Det er ikke mange som i en alder av 65 år kan si at de har et spesielt forhold til lekestua si. Men det kan Kristiansen. For historien bak er helt spesiell. Han vant det knøttlille bygget i et lotteri på torget i Skien i 1954. Da var han sju år gammel, og det var strengt tatt hans mor som finansierte vinnerlykken.

Først sto gevinsten utenfor familiens hus, men etter et halvt år ble den manøvrert til hytteparadiset i Bergsbygda. Der har den stått siden. Problemet oppsto som et resultat av at Kristiansen i 2004 bygde en ny hytte på eiendommen. Den erstattet en mindre hytte som hadde vært i familiens eie siden 1930.

Den nye hytta er på 99,3 kvadratmeter. Forutsetningen for å få bygge var at han rev både en redskapsbod og lekestua, slik at totalarealet ikke oversteg 100 kvadratmeter – som er grensa for fritidseiendommer her. I desember i fjor fikk kommunen vite at lekestua fortsatt sto i hyttehagen til Kristiansen. Da gikk alarmen i kommunen.

Tvangsmulkt

Kristiansen fikk kjapt erfare at dette er noe øvrigheta ikke tar lett på.

Les PDs sak her

Han er blitt truet med 5000 kroner i uke i tvangsbøter hvis han ikke ser til å fjerne eller jevne den 58 år gamle lekestua i Bergsbygdaveien 523 med jorda. Vedtaket opphørte da han søkte om å la den bli stående. Men søknaden endte med avslag, og nå skal saken til politisk behandling.

Mens kommunen lader kanonen med sine henvisninger til plan og bygningsloven, prøver Kristiansen og hans advokat seg med litt sunn fornuft. Håpet er å overbevise politikerne om at lekestua ikke er til forringelse verken for strandsona eller for boligmiljøet.

– Vi får jo bare håpe og tro at dette går i orden. Naboene mine skjønner jo ingenting. De har ikke det minste i mot at lekestua blir stående, sier en oppgitt Kristiansen på PDs henvendelse. Kommunen krever altså at både lekestua på fem kvadratmeter og en litt større redskapsbod fjernes.

– Er det ikke bare å gjøre som de sier, rive lekestua og bli ferdig med saken?

– Nei, da tar jeg heller lekestua med til Bergen der jeg nå bor fast. Barnebarna mine er veldig glade i den og bruker den hele sommeren når de er på besøk her på hytta, sier 65-åringen.

Klaget

Via sin advokat har Kristiansen påklaget kommunes administrative vedtak. Dermed må politikerne avgjøre saken. Gir de medhold i klagen, stanser saken der.

I motsatt fall går den gulmalte idyllen til enda høyere makter, nærmere bestemt Fylkesmannen. Per Wold, rådmannen, er i hvert fall ikke i tvil om at lekestua må bort.

– Rådmannen kan ikke se at klage eller klageskriv inneholder vesentlige nye momenter som ikke var kjent da søknaden om tillatelse til tiltak ble avslått, konkluderer han overfor Porsgrunns Dagblad.