Tekst: Tom Brodin, foto fra finn.no

Det første eksemplet er fra Hidra i Vest-Agder og ser riktig så koselig ut.

Det gamle huset beskrives som sjarmerende hytte, som er tilbakeført til gammel stil med tømmervegger, tregolv og restaurert grue. Men det står ingenting om byggeåret.

Det er ikke innlagt vann,  men det ligger kommunalt vann til eiendommen. Det er snurredass i huset.

Fritidsboligen ligger ved sjøen, koselig, tilbaketrukke, med flott utsikt over kanalen og omgivelsene rundt. Det oppgis at det er gode solforhold på den 295 kvadratmeter store tomta.

To millioner Nordkvaløy
En kjempeeiendom til to millioner.

To kvadratkilometer tomt i Troms

Mens den forrige tomta var på beskjedne 295 kvadratmeter, kan du på Nord-Kvaløy i Troms få en fritidseiendom som er mer enn sju tusen ganger så stor, det vil si hele 2.190.203 kvadratmeter, ifølge annonsen. Prisantydningen er på nøyaktig to millioner kroner.

730 meter strandlinje er heller ikke å forakte, heller ikke at det ligger to vann på eiendommen. I det ene av dem ligger det en holme.

Det er gode forhold for fiske, jakt og friluftsliv.

To millioner Grønland
En byleilighet kan være hytte god som noen for den som ønsker akkurat dét.

Glad i kultur og storbyliv?

Hytte kan være så mangt, og selvom den ikke annonseres som det, kan en sentral leilighet i Oslo godt fungere som fritidsbolig for den som bor andre steder i landet, men gjerne tar seg en tur på ett av hovedstadens mange teatre, konserthuset eller i operaen.

Den som ser ut til å ligge nærmest den økonomiske grensa vi har lagt oss på, ligger i Platous gate på Grønland. Med fellesgjelda blir prisantydningen 1.989.992 kroner.

Den 37 kvadratmeter store leiligheten ble bygd i 1869. Denble siste gang renovert i 2010 og karakteriseres som lekker og innbydende.

To millioner Sverige
Velholdt fritidsbolig i populære Västra Götaland.     

Ti mål i Sverige

I innlandet, nærmere bestemt i Nössemark i det populære fylket Västra Götaland tilbys en stor fritidseiendom på 10,6 mål for 1.990.000 norske kroner.

Det er både hovedhus, låve og garasje på eiendommen, som karakteriseres som godt holdt.

Eiendommen ligger i et idyllisk skog- og jordbruksområde rett over grensen ved Bjørkebekk. Det er kort vei til Stora Le hvor det er muligheter for bading og båtliv. Det opplyses at eiendommen ligger fredelig til.

Å kjøpe hytte i Sverige er langtfra like lønnsomt som tidligere.

To millioner Cotignac
Det er smått i Oslo, og enda mindre i Nice.

28 kvadratmeter i Nice

Så gode og billige kommunikasjonsmuligheter som det er idag, er mange fristet av å eie fritidsbolig vesentlig lengre unna enn i nabolandet Sverige.

I Nice kan du for eksempel få en liten leilighet på 28 kvadratmeter, med en 12 kvadratmeter stor balkong for 245.000 euro, det vil si 1.956.494 norske kroner på omregningstidspunktet. 

Siden handelen vil foregå i euro, kan prisen derfor gå både opp og ned.

Noen mener at ferievanene våre er varig endret og at derfor stadig flere kjøper hytte i sydligere strøk.

To millioner Cotignac[1]
Tenk om de rundt 360 år gamle veggene kunne fortelle ...

Vesentlig større, litt lengre inne i Provence

Ifølge den norske megleren Evy Waldow, som står for salget av dette byhuset, er Cotignac kjent som en av Provences hyggeligste byer, fullt av liv hele året,med elleve restauranter, fem kafeer, en vinkjeller og massevis av forskjellige butikker.

Leiligheten på 130 kvadratmeter, som hun har å tilby, ligger i de to øverste etasjene i ett av de eldste husene i Cotignac, midt på torvet foran borgermesterens kontor. Det skal være så gammelt som fra 1650.

Huset ble totalrenovert i perioden fra 2002 til 2005. 

Prisen er på 250.000 euro, eller 1.996.422 kroner, som altså kan endre seg.

To millioner trysil
Ei hytte blant annet for skiaktiviteter.

Tilbake til Norge igjen

Denne hytta er bygd i 1966 og har en fin beliggenhet i Trysilfjellet. I annonsen kan vi også lese at det er skliløype til alpinanlegget og langrennsnettet i området og kort avstand til Fageråsen Høyfjellsenter som kan tilby restauranter, afterski, puber og matvarebutikk.

Bruksarealet er på 86 kvadratmeter. Tomta, som er eid, er 966 kvadratmeter stor.

To millioner Råde
Hytta ligger solrikt og med god utsikt.

Nær sjøen i Råde

Hytta til 1.990.000 kroner ligger på en solrik eiendom, som er festet. Arealet er på hele 3.605 kvadratmeter og den årlige festeavgiften på 3.613 kroner. At det må betales festeavgift, betyr i praksis at hytta er endel dyrere enn den oppgitte prisen. 

Det skal være en flott utsikt mot Krogstadfjorden, Kurefjorden og Oslofjorden fra hytta, som har et bruksareal på 85 kvadratmeter.

Det er tre minutters gange til en båtplass som tilhører eiendommen, og det er gangavstand til flere populære badestrender i nærområdet.

Saken vil bli utvidet.