Mattilsynets blåskjellovervåkning for 2007 omfatter 48 prøveuttakssteder. Norske dyrkede skjell som selges og omsettes kommesielt kontrolleres også av Mattilsynet. Samtlige analyseresultater fra hele Norge som er uttatt og analysert hver uke danner grunnlaget for de kostholdsråd som blir gitt hver fredag.


- Ved plassering av stasjonene er det lagt vekt på at de skal være representativ for et størst mulig geografisk område. Vannmassene i de ulike fjordarmer og bukter kan imidlertid inneholde ulik mengde algegifter. I tillegg er det langt i mellom uttaksstedene, så vi oppfordrer derfor publikum til å plukke i nærheten av prøveuttaksstedene. Dette er spesielt viktig hvis rådene varierer fra sted til sted langs samme kyststripe, sier rådgiver Merete Hestdal ved Mattilsynet i Trondheim.


Mange forhold vurderes før det gis råd

I løpet av de 16 år programmet har eksistert, er det hittil IKKE meldt om matforgiftning grunnet skjellkonsum uten at det har gått ut advarsler mot å spise selvplukkede skjell fra gjeldende områder på forhånd.


For endelig fastsettelse av kostholdsråd vurderes ulike forhold:

  • Det sees på om algekonsentrasjonen av giftige alger er oppadgående eller nedadgående.
  • Status for algekonsentrasjoner og giftanalyser av skjell ved andre uttakssteder langs samme kyststripe kommer i betraktning.
  • Hvilken årstid vi er inne i. Ulike alger kan være mer framtreden til ulike årstider.
  • For PSP er vi strengere enn for kommersiell omsetning, da kostholdsrådet gjelder for et område, og ikke et konkret uttakssted, men det oppfordres til å plukke nærmest mulig uttaksstedet.
  • Analyseresultater av skjell og vannprøver fra kommersielle skjellanlegg langs kysten blir også brukt som et hjelpemiddel for å fange opp variasjoner i biomassen.


Skjell som omsettes kommersielt skal være trygge

Blåskjellvarslet er et tilbud til de som ønsker å plukke skjell til eget bruk. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet. Skjell som frambys gjennom ordinære salgskanaler skal derfor være trygge å spise.


Gå til blåskjellvarsel for uke 24 som gjelder fra 08.06-14.06


Kontaktperson i Mattilsynet:

Merete Hestdal, tlf.: 73 98 53 48