Dette viser en spørreundersøkelse som Norgesbarometeret har gjennomført blant landets ordførere og rådmenn.

72 prosent av de spurte støtter lovendringen som åpner for at kommunene neste år kan kreve inn eiendomsskatt i hele kommunen, ikke bare som til nå i tettsteder som er utbygd «på bymessig vis».


Halvparten nei
58 prosent av ordførerne ønsker ikke å innføre eiendomsskatt på hytter, mens hver fjerde vurderer å innføre en slik skatt. Kommuner styrt av SV, KrF og Ap er mest positive til muligheten, mens alle Frp-ordførerne som er spurt vender tommelen ned.

Kommuner på Sørlandet og i Oppland er mest innstilt på å innføre hytteskatt, mens ingen av de spurte i Vestfold og Akershus vil vurdere dette.

Blant kommunene med flest hytter er det over 40 prosent av ordførerne som vurderer å innføre hytteskatt.

En rekke kommuner har allerede eiendomsskatt på både boliger og hytter, men unntaket er altså de områdene av kommunen som ikke er bygd ut på bymessig vis. Dette begrepet er i mange kommuner tolket svært vidt, og flere steder har det versert rettssaker om tolkningen.


Skremmende
Styreleder Liv Mjelde i Norges Hytteforbund er opprørt over at så vidt mange ordførere vurderer å innføre eiendomsskatt på alle hyttene i sine kommuner.

– Det er skremmende, sier Mjelde til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Hun har selv to hytter, en på Røros og en på Hitra.

– Her har jeg selv bekostet vei, vann og strøm. Jeg må spørre hvorfor jeg da skal betale hytteskatt når kommunen ikke har bidratt med noe når det gjelder mine hytter, sier Mjelde.

Hun peker på at de fleste hytteeiere bare er på hytta fem-seks uker i løpet av ett år. Dermed vil hytteeiere betale forholdsvis mye mer i eiendomsskatt enn fastboende.

Spørreundersøkelsen ble tatt opp i mai, kort tid før det rødgrønne flertallet på Stortinget vedtok å endre loven for eiendomsskatt.


Valg neste år
– Mange kommunepolitikere ser tydeligvis sitt snitt til å melke hytteeierne for å få inn penger til slunkne kommunekasser. Da vil jeg råde dem som ønsker å skaffe seg hytte om å velge kommune med omhu. Husk at det er kommunevalg neste år. Ap lovet så mye i valgkampen, og jeg hadde tro på Knut Storberget, sier Mjelde og sikter til tomtefesteloven.

– Nå har jeg mistet troen på Storberget, sier styrelederen i Norges Hytteforbund. (ANB)

Foto: Favoritthytten AS