Rakfiskfestivalen samlet igjen titusener av besøkende. For folk med hytte i regionen er dette blitt en vennehelg av de store. På Fagernes smakes og testes årets produkter, man handler og tilbake i hytta er det tradisjon for å lage egne kåringer, blant annet for å sjekke ut fagjuryens og pulikums vinner-kåringer. På Fagernes Hotell hersket rene Grand Prix-stemningen da konferansieren Per Sundnes utropte Noraker Gård som publikumsvinneren – i år som i fjor. Noraker har for øvrig vunnet 14 av de 17 gangene de har deltatt i konkurransen. Fem hoteller med totalt 1400 gjester, samt godt over 2100 stemmer avgitt i smaksteltet lå til grunn for tellingen. Etter opptellingen av ”hotell-stemmene” var produsenten Haadem såvidt foran Noraker. Men samlet var det Noraker som gikk seirende ut med overlegent flest stemmer.

Lofos Fisk til topps

Fagjuryen felte sin dom lørdag ettermiddag. Denne gang var det produsenten Lofos Fisk som tok et napp i vandrepokalen. Valdres har bygd en moderne kultus rundt den eldgamle fiskeretten. En gang i tida ble rakfisk til eget forbruk laget i hvert eneste dalføre rundt i landet. Å rake ørret, sik og sild var en viktig metode for å sikre seg fiskemåltider gjennom vintermånedene. De fleste steder er det slutt på denne tradisjonen. Valdres derimot har utviklet rakfiskkulturen i til å bli både et varemerke og et solid bidrag til verdiskapningen. En omfattende lokal matindustri er i dag basert på den lokale råvaren og ringvirkningene kan summeres til mangfoldige titalls millioner kroner. Når folk er tilbake i hytter og hjem fortsetter feiringen sammen med familie og venner. Nå skal fagjuryens, eventuelt folkejuryens bedømmelse etterprøves ved at man selv vurderer produktene og kårer ”sin egen” rakfiskfavoritt.