Foto hentet fra kosterstradgardar.se

Kunstneren og den aktive miljøverneren har tidligere gjort seg bemerket blant annet gjennom hytteprosjektet ved Lista fyr – små originale hytter som ble plassert på rullesteinene bak fyret. Dette var et rent kunstprosjekt, hvor ideen var å få folk til å tenke over hvor stor ei hytte strengt tatt trenger å være.

- Hvor stor hytte trenger man for å nyte en kopp kaffe på trammen? Den setningen er et mantra for meg, sier Egeland i et intervju med nettmagasinet Harvest.

I pakt med natur og miljø

Prosjektet fikk strålende publikumsmottakelse og bred presseomtale. Hytta kalt ”Nyperosa” ble bygget i finer og var malt i knallrosa. En stor og myk dobbeltseng var hovedmøbelet inne. Dette var et kjærlighetsrede. Dørene ga panoramautsikt utover havet. Populariteten kunne måles blant annet i at hytta var fullbooket hele sommeren 2008.

Egeland er stadig opptatt av å utforske og utvikle hyttekonsepter i pakt med natur og miljø. Slik sett opererer hun på den samme frekvensen som initiatitakerne til Koster Skulpturpark. Tanken bak skulpturparken er at landskpsvern skal gå hånd i hånd med opplevelser i landskapet.

Jorden vi arvet

Egelands installasjon er kalt ”Jorden vi arvet”,  og de små hyttene er bygget med materialer fra stedet  - vrakved eller funn i skogen.

- "Jorden vi arvet" følger permakulturprinsipper. Det betyr at mest mulig av materialene kommer fra stedet. Hyttene på Koster er bygget av eik, furu, osp, einer og kledd innvendig med bjørkenever. Taket er tekket med håndkløyvd spon av tjæret kvalitetsfuru, forteller kunstneren til nettmagasinet. Hjelperne har vært både svenske og norske. Lærere og elever ved båtbyggerskolen i Fredrikstad er blant dem som har bidratt.

Les artikkelen i Harvest. her

Spesielt å jobbe med svensker

Egeland har holdt på med kunstprosjektet på Koster i flere måneder. Overfor Harvest. legger hun ikke skul på at jobben er intens og emosjonelt betont.

- Av og til jobber vi tolv timer i strekk. Når hyttene er ferdige er vi helt utmattet, sier hun og forteller til nettmagasinet at det har vært en spesiell utfordring å bygge sammen med svensker.

- Svensker liker ordning och reda og de kunne ikke tro at de skulle bygge noe uten tegninger. Det var mye frustrasjon. Men når resultatet er dette, er det verdt det, eller hva? spør hun.

Hyttene hennes kommer til å stå i skulpturparken på ubestemt tid. Nok en god grunn til å besøke skjønne Koster i sommer.