At hunde- og katteeiere i stor grad tar dyrene med i senga ble dokumentert av Bayer Animal Health gjennom en undersøkelse blant nærmere 1500 nordmenn for et par år siden. 6 av 10 oppga at husdyret fikk ligge i senga. 

Flått jannicke_jæger
- Hunder og katter skal ikke i senga! End og story, fastslår veterinær Jannicke Jæger.

Eierne er redde for sykdom

Selv om vi har med oss kjæledyr i senga, viser undersøkelsen at vi fortsatt er ganske redde for at dyrene våre skal dra med seg parasitter som flått inn i hus og hytte. Nesten 8 av 10 sier at de er redde for at kjæledyret deres på et eller annet vis kan overføre borrelia. 

Når så mange lar hunden og katten ligge i senga, kan man lett forestille seg hvor mange hvor mange som ligger i sofaen, eller på tepper – etter at de har tatt flåttbefengt pels med seg inn.

pus
Pus i vinduskarmen? I alle fall ikke på soverommet.

Ikke bra for dyrene

– De skal ikke i senga! End of story. Dette er til dyrets eget beste, sier Jannicke Jæger, veterinær og klinikkeier i Dyreklinikken Bergen Vest. I tillegg til at de tar med seg parasitter i senga som ikke er bra for oss mennesker, har vi mennesker midd i senga som ikke er bra for dyret. For å være på den sikre siden, skal katten eller hunden ikke inn på soverommet i det hele tatt, forklarer Jæger.

Det er mye flått, og med milde vintre kan flåttsesongen mange steder vare i langt mer enn sommerhalvåret. En ting er å sjekke seg selv før man setter seg i sofaen etter en tur, men det kan være greit å slippe å fjerne flått etter flått på våre venner med pels. 

Hard tick fully engorged
God og mett flått.

Slik forebygger du

– Det beste er forebygging. Om man sørger for at flåtten ikke setter seg, trenger man heller ikke å bekymre seg for flåttbårne sykdommer, sier Jæger. Med en stadig lengre flåttsesong, anbefaler veterinæren å bruke forebyggende halsbånd som varer i opp til 8 måneder. 

 – Når man bruker repellerende midler, setter heller ikke parasitten seg på dyret, og man slipper både å fjerne disse i ettertid og få dem inn i huset. Flåtthalsbånd eller dråper er absolutt det smarteste, sier hun. 

Og mens vi er inne på kryp som vi ikke ønsker i senga eller andre steder i hus og hytter – hvis fuglekassa er uheldig plassert, kan du få fuglelopper. De er ikke farlige, men klør veldig. Da er det verre med veggedyr.