Tekst: av Cathrine Solemslie Sæther/IFI

I løpet av 2020 ble det blitt solgt fritidsboliger i Norge som aldri før. Eiendomsmegler Erlend Sørlie hos Sem & Johnsen, forteller at uansett om vi drømmer om et hyttefelt eller vil nyte hyttelivet mer for oss selv, vil vi ha nærhet til natur, et fint uteområde, et koselig ildsted og en følelse av å kunne trekke seg tilbake fra hverdagen. Uteområdet til en hytte er vel så viktig som selve boarealet til hytta.

– I dag vil de fleste av oss ha komfort og høy standard på inventar. Det betyr imidlertid ikke at det spartanske hyttelivet har gått helt av moten. Fin beliggenhet med solforhold og lun krok, det går aldri av moten, sier Sørlie. 

Og det er én ting som mange har felles: 

– Ola Nordmann er glad i å bruke penger på hytta, sier Sørlie. 

Skjermbilde 2021-07-03 kl
– Det er mye dyr innredning og interiør. Folk bruker penger på å få akkurat den hytta de vil ha, sier eiendomsmegler Erlend Sørlie hos Sem & Johnsen. Foto: Thomas Ekström

Hytta ser mer ut som hjemme

Kostnaden ved renovering av hytta ligger gjerne også på samme nivå som ved renovering av hjemmet, ifølge Byggstart.no. Dette er tross alt å forvente når nordmenn ønsker en standard på hytta tilsvarende den hjemme.

– Vi legger mer penger i interiør og fargevalg enn hva vi gjorde før. Hyttene har også blitt større og mer innholdsrike. Før hadde man vedovn og utslagsvask, i dag har vi vannbåren varme, steambadstu, gjerne to bad og eget vaskerom, forklarer Sørlie. 

– Det er mye dyr innredning og interiør. Folk bruker penger på å få akkurat den hytta de vil ha, sier han. 

Inn med badstu og boblebadekar!

Ole Bjelland er driftsleder hos rørleggerbedriften Karsten Bjelland AS som inngår i Rørkjøp-kjeden, og arbeider med bad på hytter. Han bekrefter at nordmenn generelt sett vil ha en høy standard på hytta.

– Vi ser at folk vil gjerne ha det vel så fint på hytta som hjemme. Folk vil gjerne ha helfliset bad, med badstue, badekar og boblebad. Men det er fortsatt mange som ønsker en enklere stil med panel på hyttebadet, sier Bjelland. 

Rørleggerbedriften jobber stort sett med nybygg, nye hytter, og har sett en ganske tydelig utvikling det siste året: 

– Det virker som at folk flest er villige til å bruke mer penger på rehabilitering av hytta så vel som eksisterende bolig, sier Bjelland. Han anbefaler nordmenn som nå investerer i renovering at de passer på å gjøre arbeidet grundig:

– Renovering av bad skal gjøres skikkelig fra bunnen opp. 

Den enkle hyttedrømmen

Og samtidig som mange nordmenn renoverer og går for høyere standard, er det noen som vender blikket mot fortiden.

– Flere og flere etterlyser også den enkle hyttedrømmen. Det er stor etterspørsel etter hytter i marka uten strøm og avløp, med en enkel standard der ildstedet er hjertet i hytta, understreker Sørlie.

Ønsket om et ildsted, understreker Sørlie, holder seg derimot uforandret og evig. 

– Det finnes ikke mange i hytter i Norge som ikke har ildsted, understreker han. Uansett om det er en moderne leilighet på fjellet med gasspeis eller en eldre hytte med en stor grue, forventer nordmenn peis på hytta. Vi selger jo ikke hytta kun som en hytte, men som drømmen om å sitte foran peisen med et glass rødvin, og med barna som griller pølser på bålpanna på terrassen.