Prospektet fortalte om ei hytte med bare ett rom og som trenger totalrenovering. Men det er bare baksida av medaljen. Forsida er at eiendommen er på 1,3 mål og har 55 meter strandlinje.

Det gjelder å kjenne markedet

Hvis mulig, er det en ubetinget fordel for både kjøpere og selgere at de kjenner markedet.

For å illustrere dette leker vi oss med ulike scenarier med den aktuelle hytta som eksempel.

Eksempel 1 - på grunn av været eller at akkurat de mest kjøpelystne kandidatene ikke hadde tid eller det kom noe i veien, gikk budgivingen tregt:

Da kunne veldig gjerne det høyeste budet endt på 270.000 kroner, og en sånn passelig misfornøyd, litt resignert selger kunne valgt å akseptere, tross alt. 10 prosent under prisantydningen.

Eller en nesten like treg budgiving kunne endt på 400.000 og selgeren ville vært storfornøyd med et salg 33 prosent over prisantydningen.

Å kuppe budrunden

I eksempel nummer 2 kryper vi inn i hodet til en av de ivrigste budgiverne som ikke nådde opp og som nå kanskje ergrer seg grønn over at kjøpet gikk i vasken:

Han eller hun tenker kanskje at det var kjempedumt ikke å dra på noe skikkelig, eller kanskje til og med kuppe hele budrunden, som er blitt så populært i det siste, ved å by langt over prisantydningen før første visning.

Til og med hvis vedkommende hadde bydd dobbel pris, hadde det ikke vært stort mer enn halvparten av hva eiendommen til slutt ble solgt for. Og selgeren ville selvfølgelig vært storfornøyd da også og ikke visst at det var potensial for enda en halv million.

Hva er en riktig pris?

Dessverre er det store elementer av gambling rundt kjøp og salg av eiendom, og selvom de fleste eiendomsmeglere ganske sikkert gjør så godt de kan, er det mulig å bomme den ene eller andre veien.

Fasiten på hva som er en riktig pris, er det markedet som bestemmer. Vel og merke markedet akkurat idag. I går eller i morgen, når tilfeldighetenes spill gjør at de potensielle kjøperne er noen andre, blir fasiten også en helt annen. Derfor er det en helt klar fordel å kjenne markedet og vite hva sammenlignbare eiendommer er blitt solgt for i det siste. Hvis det er noen sammenlignbare eiendommer, da ...

En for høy prisantydning

Det hender også at prisantydningen er satt for høyt. 

I slike tilfeller er det fort gjort at den som ender opp som kjøper helt feilaktig opplever kjøpet som et kupp, mens selgeren like feilaktig er misfornøyd med handelen. Igjen, det gjelder å ha sin egen, oppfatning av hva som er en riktig markedspris.

Et kjempesprik

For å skjønne hvor uenige eiendomsmeglere kan være når det gjelder å sette riktig pris, kan du lese denne artikkelen.

Og her kan du lese om to hytter i Valdres, som ble solgt til omtrent dobbel pris.