- Dette er en hytte over gjennomsnittlig standard. Vann, avløp og oppvarming er i orden, det er flott utsikt over fjorden, båtplass følger med og det er gode solforhold. Dessuten er det kort vei til servicetjenester i Svelvik sentrum, sier Ronny Abeltun i Dialog eiendomsmegling og forteller at firmaet har notert mange treff på hytta som er prissatt til rett under millionen.
Godt med treff på nettsidene har også Georg Solberg AS i Sandefjord. Inntrykket megler Øystein Moskvil sitter igjen med er at det er store regionale forskjeller i Vestfold, og at det mest attraktive strekket fortsatt er Larvik-Sandefjord-Tønsberg.

Brygge og sjøutsikt
Øystein Moskvil beskriver strekningen fra Helgeroa i sør til Åsgårdstrand i nord som den mest populære for potensielle hyttekjøpere i fylket, og dermed det mest prisdrivende området.
- Svelvik ligger langt inn, og er kanskje ikke det mest ettertraktede stedet, sier Moskvil. Han merker at mange kunder sitter med mye penger, og spørsmålene går ofte på brygge, beliggenhet og friskt vann.
- Vi har vel en snittpris i salg av fritidsbolig på 3.5 millioner kroner. En god del ligger litt under, mange ligger høyt over, forteller Sandefjords-megleren og annonserer hytte med strandlinje til salgs i Vrengen for drøye 6 millioner kroner.
Erfaringen til Sigurd Wilhelmsen i Privatmegleren i Tønsberg er at det forholdsmessig er rimeligere å kjøpe fritidsbolig på Nøtterøy enn på Tjøme. Likevel mener han det er vanskelig å komme under 2.5 millioner kroner for en koselig hytte med god utsikt.

Idyllisk i innlandet
Hytte på Hvaler er det mulig å få tak i dersom man nøyer seg med enkel standard. Finn eiendom markedsfører en hytte med 45 kvadratmeter boareal på Vesterøy. Fritidsboligen ligger fjordnært med naturtomt og fin utsikt, og bør ha mange interessenter på det åpne marked. Det bør også den landlig beliggende tømmerhytta i Åmli ha. Boligarealet er 86 kvadratmeter på den restaurerte fritidsboligen, som markedsføres til rundt 500.000 kroner.
- I innlandet og i fjellområder som ikke er altfor populære kan du kjøpe enkle hytter på 60-70 kvadrat og få det til under millionen. Skal du ha innlagt vann og avløpsordning må du ofte over denne grensen, anslår Knut Hobbelstad i DnB Nor Eiendomsmegling i Kongsberg. Han forteller om Dagali og Imingfjell som svært etterspurte områder, og bekrefter teorien om hvilken rolle beliggenheten spiller for folk på jakt etter det perfekte.
- Vi solgte nylig et sted ved Eikeren. Standarden var vel heller laber på hytta, men den lå fantastisk til og hadde strandlinje, forklarer Hobbelstad og avslører en pris på knappe to millioner kroner.

RIMELIG I SVELVIK:
Denne hytta ved Sandtangen i Svelvik ligger til salgs for rett under millionen.
Fjordutsikt og gode solforhold følger med (Foto: Dialog Eiendomsmegling)

  

Rimeligere i nord
Prisnivået i Nord-Norge er noe mer avslappet enn i sør. Markedet forteller om en fritidsbolig med fjordutsikt på Helgelandskysten til i underkant av 800.000 kroner. Det er bilvei fram, innlagt strøm og vann og hytta har et boareal på 155 kvadratmeter. Koselig hytte med fantastisk utsikt markedsføres til under millionen på Sortland, og i Alta kommune kan du  finne deg hytte ved sjøen til 900.000 kroner.
Jan Peter Eidsmo på DnB Nor Eiendomsmegling i Tromsø forteller om færre muligheter hvis man setter taket på en million kroner, i alle fall i de aller mest populære områdene nord for Polarsirkelen. Generelt mener han det kan gå greit å få tak i en relativt enkel hytte, men at man neppe kan regne med både strøm og innlagt vann.
- Vi legger nå ut tre nye hytter i Lyngen. Disse er godt utstyrt og har en takst på en og en halv million kroner, forteller Eidsmo og markedsfører kanskje det aller mest populære fjellområdet i Troms.