Bildet over: Hytteeieren har aldri søkt om å få sette opp denne brygga og en bod i strandsonen, innenfor Haraldsfjellet naturreservat i Hurum. Dermed er han nå ilagt en bot på 40.000 kroner. FOTO: STATENS NATUROPPSYN

Det hele startet med at Fylkesmannen i Buskerud fikk inn melding om at det var bygget en ulovlig brygge og bod innenfor grensene til Haraldsfjellet naturreservat i Hurum. Dessuten var de to byggene også innenfor strandsonen. Dermed kontaktet Fylkesmannen Statens naturoppsyn som tok fatt i saken. Det endte med politianmeldelse og befaring med kommune, oppsynet og politiet på plass.

Opp til kommunen

Politiet har nå sluttført sin etterforskning og ilagt hytteeieren en bot på 40.000 kroner.

– Boten står i stil til inngrepet i naturreservatet, mener politiadvokat Cathrine Thiis-Evensen ved Søndre Buskerud politidistrikt. Hun sier videre til Drammens Tidende at det nå blir opp til kommunen å følge opp hva som skjer med den ulovlig oppførte brygga.

Hytteeieren skal allerede ha flyttet boden som var satt opp.

I strandsonen

I forelegget som er skrevet ut til hytteeieren heter det at: "I perioden høsten 2008 til sommeren 2009, på egen tomt beliggende i Haraldsfjellet naturreservat i Hurum, oppførte/flyttet han en bod samt bygget en brygge inn i området. Det ble ikke søkt om byggetillatelse for tiltakene hos Hurum kommune noe som er søknadspliktig og til tross for at han var kjent med at tiltakene skjedde i et naturreservat ...".

Videre står også: "Byggingen skjedde videre innenfor strandsonen".

Dermed fikk hytteeieren en bot på 40.000 kroner, subsidiært fengsel i 80 dager.

Drammens Tidende har forøkt å komme i kontakt med hytteeieren for en kommentar uten å lykkes. Derfor er det så langt uvisst om han godtar boten.

Må rives?

Hurum kommune vil nå se på om den gjenstående brygga nå må rives umiddelbart.

- Vi vil vurdere om den må rives nå, eller om eieren får muligheten til å søke om å få den lovlig. Det har vi ikke tatt stilling til. Boden er jo allerede fjernet, sier Anne-Berit Sørlie, virksomhetsleder for plan- og bygningsavdelingen i Hurum kommune.

- Uansett er brygga ulovlig bygget og skulle vært omsøkt, sier hun.

Hos Statens naturoppsyn er saksbehandleren på høstferie, men informasjonsrådgiver Jostein Sandvik bekrefter at det var oppsynet som politianmeldte saken etter at de ble kontaktet av Fylkesmannen i Buskerud.

- Normalt sett uttaler vi oss ikke om saker som er politianmeldt. Da overlater vi til politiet å følge saken videre, og eventuelt uttale seg om saken, sier han.

– Uansett har det vært mye fokus på bygging i strandsone og i naturreservater. Derfor får vi inn, og anmelder, en rekke slike saker hvert år, avslutter Sandvik.

 

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE