Buer
- Er toalettet registrert, kan opprullingen av tyverier starte i Cinderellas serviceavdeling, mener hytteeier Knut Buer. Foto: Privat

- Jeg anbefaler Cinderella-eiere å registrere toalettet sitt med serienummer og eier. Hvis og når toalettet en gang kommer til service vil servicefolkene hos Cinderella spørre hvem som er eieren. Er det et misforhold mellom det registrerte navnet og vedkommende som kommer med toalettet til service, vil et sporingsarbeid kunne begynne, sier hytteeier Knut Buer. 

Registrering gir trygghet

Han har lest nyhetssaken på hytteavisen.no og er ikke forbauset over at tyver går etter de kostbare forbrenningstoalettene. Selv har han ikke opplevd at noe slikt har skjedd. Men han kom til å tenke over viktigheten av registrering da han skulle kjøpe et brukt toalett i fjor.

- En hytteeier skulle selge sitt Cinderella-toalett. Jeg var interessert i å kjøpe det og tok kontakt med Cinderella for å forvisse meg om at vedkommende var den rettmessige eieren. Det kunne de bekrefte. Dermed ble dette en trygg handel. Etter kjøpet passet jeg på at mitt eget navn ble knyttet til dette serienummeret, forteller Buer. Siden han driver den grafiske bedriften Panzerprint i nabolaget kostet det ham ikke mange skrittene å besøke Cinderellas serviceavdeling.

Thomas
- I noen tilfeller avslører vi at et toalett kan være stjålet, men den som bringer det til service har jo som regel handlet i god tro, sier markedsdirektør Thomas Krogedal.

Forbrenningstoalettene må etter en tid gjerne inn til service hos leverandøren, og da vil eventuelle uregelmessigheter kunne bli avdekket. Tyven får man ikke avslørt i første omgang, siden den som har kjøpt et toalett i bruktmarkedet så godt som alltid vil ha handlet i god tro. Men dette kan være første steg for å finne tyven.

Markedsdirektør Thomas Krogedal i Cinderella Eco Group, selskapet som produserer Cinderella, sier til hytteavisen.no at det dessverre ikke er noe nytt at forbrenningstoaletter er attraktive objekter for tyver. De får fra tid til annen henvendelser fra politiet i forbindelse med at de har kommet over tyvegods.

Høy bruktpris også

- Det har dessverre vært noen slike hendelser. For en tid tilbake kom det for dagen at tyvebander stjal forbrenningstoaletter i norske hytter og solgte dem videre på det svenske markedet. Mitt inntrykk er at slike tyverier går litt i bølger, sier Krogedal.

Forbrenningstoaletter er dyre gjenstander. Også noen år gamle Cinderellaer kan ha høy annenhåndsverdi. For eksempel kan man i bruktmarkedet ofte finne ti år gamle forbrenningstoaletter annonsert for 15.000-18.000 kroner, forteller markedsdirektøren.

- Har du noen gode råd til de som rammes av slike tyverier?

- Det viktigste er at tyveriet straks meldes til politiet. Gi gjerne beskjed til oss også. Svært mange velger å registrere produktet med serienummer og kjøpers navn hos oss. Det kan komme til nytte i flere situasjoner enn ved tyverier, men det er opp til den enkelte om man ønsker å gjøre det, sier markedsdirektør Krogedal.