Bildet over: Her sitter Thore Treimo (til venstre) og Øystein Falch på den gamle brygga i Stutehavna på Herføl. Denne skulle vært revet og erstattet av en ny flytebrygge på 120 meter. Nå har kommunen konkludert: Gamlebrygga skal stå, og i tillegg får hytteeierne bygge en ny brygge på 50 meter. Men de får ikke lov til å ha flytebrygge

Alt gikk glatt med bryggeplanene, inntil Fremskrittspartiet på Hvaler helt uventet dro i nødbremsen i kommunestyrets møte.

– I denne saken er det noen som snur i tolvte time, på bakgrunn av noe vi ikke riktig vet hva er. Dette løpet oppfatter jeg ikke som seriøst, sier leder av bryggestyret på Herføl, Øystein Falch.

Sammen med Thore Treimo forklarer han at hytteeierne nå har brukt fire år og 300.000 kroner på konsulenter og planlegging – til liten nytte, skriver Fredriksstad Blad.

– Håpløs situasjon

Nå frykter de to hytteeierne på Herføl at de har havnet i en håpløs klemme: Hvaler kommune har godkjent en minivariant fordelt på to brygger, noe som Oslofjordens Friluftsråd ikke vil ha.

– Vi frykter at resultatet blir at vi ikke får bygd noen brygge i det hele tatt, sier de to hytteeierne.

Treimo rister oppgitt på hodet over alle de enorme cruiserne som angivelig skulle ha plass på «monsterbrygga», noe han mener er fri fantasi.

Les også: Dette "gjerdet" kan stanse NRK-innspilling

– Per i dag er det en av hytteeierne som har båt på 23 fot. De fleste har vanlige landstedsbåter, sier han. Men Treimo legger til at fastboende som har protestert selv har flest båtplasser og størst båt. Han peker også bort på et av husene med gjerde helt ned i sjøkanten, noe han reagerer kraftig på.

Selv har han flere tiår som hytteeier på Herføl bak seg, men har ikke fått båtplass.

– Båten min gikk i fjellet i fjor høst. Her ute trenger vi en flytebrygge som bølgedemper, sier han. Nå vil Treimo og Falch gå i dialog med kommunen i håp om å finne en løsning likevel.

Ikke problem med ålegress

Heller ikke Johnny Arntzens funn av ålegress gjør noe stort inntrykk på Treimo.

– Jeg er så langt eneste biologen som har uttalt seg i saken. Hele enger av ålegress er det viktig å beskytte. Dette er oppvekstområde for småfisk. Men litt ålegress her og der har ingen verdi. I Stutehavna er det svart lerebunn uten antydning til ålegressenger, sier Treimo.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE