Illustrasjonsfoto: Fotolia

Det var Norsk Brannvernforening, hytteeierne, Indre Østfold Brann og Redning og Marker kommune som i fellesskap hadde bestemt seg for å hedre Clas Larsen (50) fra Ås og Daniel W. Solvang (30) fra Slitu.

Bakgrunnen for hederen var en hendelse skjærtorsdag. De har begge hytte i Marker kommune. Nabohytta var for anledningen leid ut til en kvinne fra Oslo. Smaalenenes Avis forteller at Clas Larsen og kona var på hytta si et par hundre meter unna. Han hadde lagt noen kubber ved i peisen, men syntes trekken var dårlig.

– Når jeg åpner døren for å lufte ut røyken, hører jeg det pipe i røykvarslere fra en nabohytte 200 meter høyere oppe, forteller han til Smaalenenes Avis. Clas kastet seg på telefonen til sin kommende svigersønn, Daniel, i nabohytta. Sammen skyndte de seg opp til hytta hvor pipelyden kom fra.

Hadde flere beinbrudd

Gjennom vinduene så de flammer slikke oppover peisveggen i stua. Daniel stormet inn i den røykfylte hytta og fant en kvinne liggende og sove med den ene hunden. Han fikk henne ut og løp så inn igjen med et brannslokningsapparat, dynket flammene med pulverapparatet og slukket det meste av flammene.

Clas hadde mens dette pågikk ringt brannvesen og ambulanse. Oslo-kvinnen ble kjørt til Sykehuset Østfold Kalnes. Noen dager senere ble hun sendt til Oslo universitetssykehus Ullevål. Kvinnen hadde pådratt seg seks beinbrudd like før brannen. Antagelig hadde hun falt ned fra en stol. Redningsmann Daniel hadde fått i seg mye røyk og ble behandlet for dette på stedet i en av de to ambulansene som hadde kommet til.

Kom akkurat i tide

– Hadde David og Clas kommet tre-fire minutter senere ville hytta ha vært overtent. Med pulverapparatet greide Daniel å slå ned flammene nok til at utviklingen ble forsinket tilstrekkelig til å gi brannvesenet en sjanse til å redde hytta fra å bli lammenes rov, sier Einar Fossland, beredskapsleder ved Indre Østfold Brann og Redning til avisa. Han berømmer de to heltene for å ha reddet livet til oslokvinnen og for å ha stoppet brannutviklingen.

Hadde røykalarm og slukkeapparater

De to hytteeierne, Line og Olav Nøstvedt fra Mysen skrev i sin anbefalingssøknad til Norsk Brannvernforening blant annet dette:

«Vi ønsker av hele vårt hjerte at vår nabo Clas Larsen og hans svigersønn Daniel W. Solvang får en eller annen form for utmerkelse fra dere for redningsdåden de utførte. Som sagt tidligere har de reddet ett menneskeliv og to hunder fra døden samt vår elskede hytte fra å bli totalskadd.»

Informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar sa ved overrekkelsen av diplom og blomster at de to har gjort en fantastisk innsats. Han roste også hytteeierne for å ha installert brannvarslere og brannslukningsapparater på hytta.