Risør bystyre har fattet et høyst historisk vedtak. En eiendomskjøper blir nektet å benytte sitt nyervervede ferieparadis som hytte - til tross for at eiendommen har vært benyttet som fritidsbolig i 60 år.

Begrunnelsen for vedtaket er at eiendommen for mer enn 60 år siden ble benyttet til boligformål. Vedtaket er fattet med en stemmes overvekt, der Ap og Rødt skapte flertallet. Venstre, KrF, Høyre og Frp ville gi kjøperen konsesjon, melder Hegnar Online.

Les også: På denne måten unngås boplikten

Uenig med fylkesmannen

Venstre-politiker Dag Jørgen Hveem frontet mindretallet under bystyrets behandling av hvordan eiendommen Langesand kan benyttes. Han uttrykker stor forundring over flertallets holdning - ikke minst etter at Fylkesmannen har slått fast at eiendommen kan benyttes til fritidsformål.

Hveem sier til Hegnar Online at det er første gang det politiske flertallet bruker konsesjonsloven til å tvinge kjøperen av en fritidsbolig til å flytte inn på eiendommen permanent.

Dermed står man i den situasjon at huset på Langesand, som nylig ble kjøpt av Kari Mo Dalen og Karl Tore Dalen, aksepteres som fritidsbolig av fylkesmannen, med utgangspunkt i plan og bygningsloven. Men den kan ikke brukes som fritidsbolig etter konsesjonsloven, skriver lokalavisen Aust Agder Blad.

Les også: Truer med tvangssalg ved brudd på boplikt

- Neppe holdbart

Dag Jørgen Hveem tror ikke bystyrevedtaket er holdbart rettslig sett. Han mener også at det er politisk svært uklokt og omdømmemessig meget uheldig for Risør.

- Jeg antar Fylkesmannen vil omgjøre vedtaket etter en klage, for på den måten å løse en uheldig motstrid mellom plan- og bygningsloven og konsesjonsloven, sier Hveem.

Venstre-politikeren har, ved siden av politiker-rollen, blant annet har bakgrunn som advokat.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE