Den offentlige utredningen om (NOU: 2013:11 «Festekontrakter og folkerett») utløste sterk kritikk for til dels sviktende økonomiske resonnementer. Kritikken er kommet fra flere hold – blant andre Norges Hytteforbund, Norges Huseierforbund, NBBL og Tomtefesterforbundet.

Omkring 1 million nordmenn blir berørt

- Hytteforbundet har avgitt høringsuttalelse der vi går inn for en utsettelse av saken for å utrede de økonomiske konsekvensene bedre enn hva som ble gjort i den nevnte komiteen, skriver forbundet på sin hjemmeside.

Les mer om tomtefestesaken her

Ca. 1 million personer blir berørt av saken og en økning av festeavgiften, slik komiteen har foreslått. For mange husholdninger kan utgiftene bli store, framholder Hytteforbundet. Det skal være mange eksempler på ti-dobling.

Hytteforbundet fornøyd med møtet i justisdepartementet

- Vi har hatt et svært greit møte med Justisdepartementet og begrunnet vårt syn. Dette er det tatt hensyn til, og Norges Hytteforbund er faktisk eneste høringsinstans som konkret er referert i regjeringens saksdokument, «Proposisjon til Stortinget 41 L (2013-14)», skriver Hytteforbundet på hjemmesiden.

Saken er komplisert. Det gjelder å finne en balansert metode for fastsetting av den årlige festeavgiften. Men hele sakskomplekset er altså utsatt og dagens midlertidige lov gjelder ytterligere et år.