Tekst: Tom Brodin Foto: Norsk Hyttelag 

Stormoen mener at svaret er det siste. Han minner om at hytteeiere ikke er særlig villig til å betale kontingentpenger, og at nystiftede Norsk Hyttelag derfor fort kan tape aksjekapitalen på 7,3 millioner kroner.

En rekke høyt profilerte hytteeiere er derimot slett ikke fornøyd med hvordan Norges Hytteforbund ivaretar interessene deres.

Derfor har de dannet Norsk Hyttelag med den kjente skiløperen Odd-Bjørn Hjelmeset som generalsekretær.

Dette er noe av hva han og Norsk Hyttelag vil: 

• Reise debatt om aktuelle saker i lokal-, regional- og rikspresse.

• Identifisere hytteområder som har funnet gode løsninger og trekke dem frem som gode eksempler.

• Engasjere oss i større enkeltsaker og konflikter for å redusere konfliktnivået og bidra til løsninger.

– Hytteierne er viktige for hyttekommunene

Videre lover de å • Synliggjøre hva hytteeierne betyr for kommuneøkonomien. • Trekke frem enkeltkommuner som har lykkes i å etablere et godt samarbeid mellom kommunen og hytteeierne. • Engasjere oss aktivt i kommuner hvor konfliktnivået er høyt. • Arbeide mot forskjellsbehandling av hytteeiere, for eksempel hvor hytteeiere må betale høyere avgifter eller får høyere strømregning enn fastboende. • Arbeide for at hytteeiere bruker det lokale næringslivet i kommunen, enten det er handel av dagligvarer, håndverkertjenester eller andre servicetilbud.

Vil slå et slag for hytteeiernes økonomi

Fordi norske hytteeiere samlet representerer en betydelig maktfaktor, mener Norsk Hyttelag at de kan klare å forhandle seg fram til gode tilbud. – Så langt er det ingen som har brukt hytteeiernes innkjøpsmakt til å oppnå gode og kostnadseffektive avtaler, slår de fast, og lover at de vil redusere hytteeiernes drifts- og vedlikeholdskostnader. De er også opptatt av miljøet og vil arbeide for at det skal bli enklest mulig for hytteeiere å være miljøvennlige, for eksempel når det gjelder renovasjon, avløp, vannrensing og kollektivløsninger knyttet opp mot større hytteområder.

– Forening eller forretning?

Styreleder Halvor Stormoen i Norges Hytteforbund sier i en kommentar at det er god plass for alle som vil kjempe for hytteeiernes interesser, i hytteforbundet. Han synes likevel at alle tiltak som gjør hytteeierne mer synlig, er bra. Men han er likevel skeptisk og mener at den nye aktøren mer blir å regne som en forretning enn en forening. – Det er et AS, der det er skutt inn 7-8 millioner kroner. Da er det klart at det er en form for butikk, et konsulentfirma for de hytteeierne som blir medlemmer.

– Hytteeiere liker ikke kontingenter

Stormoen understreker at det ikke er hans sak å bekymre seg over Norsk Hyttelags aksjekapital, men han minner om at hytteeiernes betalingsvilje er veldig lav, noe som gjør at hans eget forbund sliter med å få gjort alt de gjerne skulle. – Og Norges Velforbund gikk som kjent konkurs, minner han om.

Fanesaker

Stormoen, som har arbeidet med hyttesaker i flere tiår i Trysil, der han har hytte, og gjennom fire år i Norges Hytteforbund, er helt uenig at forbundet ikke gjør noe for hytteeierne. Og nevner arbeidet for hytteeiernes muligheter til å bli mer synlige i kommunen, som en av fanesakene. – Kampen mot vindmøller i villmarka er en annen av fanesakene våre. – Vi har strategisk fokus på et titalls kjerneområder for hytteeierne, med stor aktivitet.