Bare denne helgen brant to hytter ned, en i Kristiansand og en i Farsund. Se egen sak fra NRK her. - Dette med bar ild i fritidsbolig er et stort problem. Vi er mer i kosemodus på hytta. Samtidig er vi ikke lenger like vant til å håndtere ovn, peis, parafinlamper og andre gode, gamle varmekilder. Mange av oss bruker denne typen ting bare når vi er på hytta, sier Lars Haugrud til Hytteavisen.no. Haugrud er senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). En del av jobben hans er å forholde seg til en lite behaglig statistikk.

Hyttebranner øker

Tall fra forsikringselskapet Gjensidige viser at det er brann eller branntilløp i tre hytter i Norge hver eneste dag. DSBs statistikk viser at brannvesenet var involvert i 140 branner i fritidsboliger i 2008. Tallene for 2009 er ikke klare ennå, men trenden de siste årene er at branntilfellene på hytta øker. - Normalt rapporteres 10 ganger så mange branntilfeller til forsikringsselskapene som til oss. Årsaken er at mange branntilløp slukkes av hytteeieren selv, og at brannvesenet ikke er involvert, sier Haugrud.

Røykvarsleren viktigst!

Denne uka er det vinterferie, og senioringeniøren fra DSB er klar i sitt råd: - Begynn med røykvarsleren. Når du kommer til hytta har den kanskje stått tom en tid. Sjekk alltid at batteriet på røykvarsleren virker. Den redder liv, sier Haugrud. Han ber også folk sjekke slukningsutstyret. - I tillegg bør folk bruke tørr ved og riktig trekk. Og ikke minst må aske håndteres riktig. Aske i en plastpose inntil hytteveggen har startet utallige branner. Asken kan inneholde glør i to døgn etter at man har hatt fyr i peisen eller ovnen, sier Haugrud. 230 millioner kroner er summen forsikringsselskapene måtte ut med i 2009 etter branner og branntilløp i fritidsboliger. Antallet skadesaker var rundt 1000.

 

RELATERTE SAKER:

- Hyttefolk må ta ansvar for sin egen sikkerhet

Voldsom økning i erstatnings-utbetalingene etter hytteskader