Dette forteller noe om hvor uforutsigbar koronasituasjonen er og hvor dynamisk den kan utvikle seg på kort tid. Men det er først og fremst «gammelt agg» som ligger til grunn for rettsforhandlingene i disse dager. Karanteneplikten satte som kjent sinnene i kok hos mange av de over 12 400 nordmennene med hytte i Sverige da den ble innført i fjor vår.

Skjermbilde 2021-01-28 kl
Nordmenn på svensk grunn: Rolf, datter Dina og ektefelle Gry. Foto: Tommy C. Olsen

Kommer ikke inn i Sverige

Hytteeierne mente og mener seg pålagt hytteforbud når de må sitte ti dager i karantene etter å ha besøkt hytta på den andre siden av grensa. De vil bli unntatt fra denne bestemmelsen, men det er altså ikke staten villig til å gå med på.

De som prøver å ta turen over grensa til hytta i Sverige i disse dager møter en avisende politibetjent på grensestasjonen. Noen opplever det som en provokasjon og hevnaksjon fra svenske myndigheter. 

Bli hjemme!

Hyttelivet påvirkes på mange måter. Statsministeren er klar på at de kommende helgene ikke er tida for å dra på hytta for folk i de sentrale østlandskommunene som nå er nedstengt. Samtidig er også en rekke ordførere klare i sin appell til hyttefolket: Bli hjemme.

- Vi skal ikke sjekke bilskiltene, men innbyggerne fra de kommunene som er anbefalt ikke å foreta fritidsreiser, bør følge dette, sier ordfører Pål Terje Rørby i Hemsedal. Alle forholdsregler til tross mener han det bare er et tidsspørsmål før kommunen vil få en smittesmell.

Stortingsrepresentant Carl Erik Grimstad (V) hjemmehørende i Færder er også blant dem som formaner folk fra Oslo-regionen om å holde seg hjemme.