- Blant de besøkende er svært mange etablerte hytteeiere – ofte med en enkel, eldre familiehytte. Kanskje er det nytt solcelleanlegg eller en mer behagelig do-løsning som står på ønskelista. Andre har skisset og tegnet hjemme ved kjøkkenbordet. Nå vil de lufte sine hytteplaner for noen av de mange ekspertene på messen, sier Bjørnstad.

 

Hyttene forteller om velstand

Når det er sagt så er det norske hyttelivet veldig mangefasettert, presiserer han. Mange av hyttene vi bygger forteller historien om at vi bor i et rikt og velstående land. Det er mye penger blant folk, og investeringer i fritid og rekreasjon har høy prioritet.

På Hyttemessen møtes folk med vidt forskjellige preferanser. Det blir litt sånn festivalstemning av det, opplever Per Levik. Knapt noen har vært tettere på trender og utvikling i hyttebransjen de siste 30 årene enn han. Nå opplever Levik en lettere opprømt stemning i hyttenæringen.

- Hytteprodusentene kjører fabrikkene hva remmer og tøy kan holde. Brukte hytter, også de enkle uten vann og strøm, selger stadig godt – ofte med bud langt over prisantydning.

Flere får del i hytte-kulturen

Per Levik mener det er flere forklaringer på de siste årenes mye omtalte «hytteboom».

- Den norske mentaliteten er i stor grad fokusert på friluftsliv og hytte som utgangspunkt for aktivitet. Lave renter, høye boligpriser som gir rom for opplåning og kanskje økende skepsis til å kjøpe fritidsbolig i utlandet, har nok bidratt til veksten, antyder Levik. 

Selv om det bygges mye nytt, er hundretusener av hytter av eldre dato – ofte enkle med behov for rehabilitering.

- En stor del av de mer enn 450.000 fritidsboligene våre er av eldre dato. Generasjonsskifter og hytteeieres ønske om bedre komfort generelt, gir stor etterspørsel etter alt fra bygningsvarer til spesialiserte hytteprodukter, sier Levik.

Hyttemessen AS arrangerer nå messer tre steder i landet. Hovedmessen er som vanlig på X Meetingpoint, høstmessen i Runarhallen i Sandefjord 20.-22. september. 6.-8. mars 2020 settes Hyttemessen opp for andre gang i Bergen.